Meninger:

Vanlig folkeskikk tilsier at man ikke dumper giftig avfall inntil sin nabo, som man til overmål er i kompaniskap med, skriver Ragnar S. Thorkildsen i denne kronikken.

- Mudring i Fredrikstad og Sarpsborg kommunes regi

Dette er en kronikk fra Ragnar S Thorkildsen. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Publisert

Først en henvisning til vårt naboland Sverige sin holdning til giftig muddermasser:

I september 2022 fikk Sjøfartsverket ikke innvilget sin søknad om å deponere forurenset masse fra Gøteborg havn i sjødeponi. Havs-og vattenmyndigheten sier at det ikke er forenlig med lovverket å ha en"soptipp" til havs.

Forsker Andre Stålstrøm, NIVA, er svært bekymret for vannkvaliteten i fjorden, og sier vi er minst 30 år bak Sverige og Danmark med hensyn til rensing.

REKORDRESULTAT for Borg Havn IKS :  Gikk 52,2 millioner i pluss, 3.apr. 2025 

Borg Havn er et interkommunalt selskap - IKS - som er eier og deleier i tre datterselskap. Borg Havn IKS er eid av Fredrikstad kommune, Sarpsborg kommune og Hvaler kommune. De respektive kommuners eierandel fordeler seg slik: 

Fredrikstad kommune (48 %),Sarpsborg kommune (48 %) og Hvaler kommune (4 %).

Kommunedirektøren i Fredrikstad kommune forventer et utbytte pålydende 4 millioner kroner fra Borg Havn IKS i 2025. Med den prosentvise eierandel på 4% , virker det mer enn eiendommelig at den kommunen som har desidert lavest eierandel, skal utsettes for størst risiko ved eventuell dumping av giftig mudder kloss opp i sin kommunegrense.

Jeg forutsetter at utgående strøm fra Glomma fortsatt renner sørover.

Ved normal ansvarsfordeling av byrder og ulemper, vil det være naturlig at ansvaret for eventuell tilgrising blir fordelt på tre kommuner, og i henhold til faktiske eierforhold. Her sitter den kommunen med desidert minst eierandel, og dermed utsikter for utbytte, med hele byrden ved eventuell ubotelig skade på det maritime miljøet, bygninger og strender, som det vil ta år å gjenopprette.

Det er en for meg komplett uforståelig beslutning Fredrikstad kommune og medeier Sarpsborg kommune fikk flertall for å iverksette. 

Jeg skal avholde meg fra å spekulere i om det var en kalkulert genial beslutning å legge muddermassene slik at elvestrømmen bringer alt inn til nabokommunen, eller om den frekke beslutningen var gjort i halvsøvne en sen kveld.

Om jeg som privatperson stiller meg uforstående til bystyrets vedtak om å dumpe giftig mudder ved Svaleskjær, så er jeg ikke mindre undrende til administrasjonen i Hvaler kommune, som ikke har påpekt skjevheten og urimeligheten i at eventuell skade vil ramme den med minst eierandel i selskapet som ivrer for mudring.

Det er også til å undres over at ikke Hvaler kommune henviser til Forurensningsloven, som også er klinkende klar på at også kommuner er underlagt lovens bokstav.

Til og med vanlig folkeskikk tilsier at man ikke dumper giftig avfall inntil sin nabo, som man til overmål er i kompaniskap med. Mitt håp er at man tar til vettet, og annulerer nevnte famøse vedtak, slik at alt blir tatt på land. 

I 2022 var vi verdens rikeste land, men vi har ikke råd til å ta vare på vår infrastruktur og vårt miljø.

Mvh Ragnar S Thorkildsen

Powered by Labrador CMS