Et par står ved et uttørket vannreservoar i Yorkshire i England i midten av august.

Tørken i Europa rammer jordbruk og strømproduksjon

I nesten halve Europa var det sendt ut varsel om tørke i midten av august, ifølge en ny rapport fra EU-kommisjonen. Dødeligheten økte under hetebølgene i juli.

Publisert

Den ekstreme vannmangelen har fått alvorlige konsekvenser over store deler av kontinentet.

I jordbruket er sommeravlingene betydelig redusert. Dette gjelder særlig mais, soyabønner og solsikker.

At det er lite vann i elvene, fører til mindre produksjon av vannkraft. Også andre typer kraftverk, som bruker elvevann til kjøling, er rammet.

Per 10. august var det sendt ut tørkevarsel for 47 prosent av territoriet i Europa, ifølge rapporten. Tyskland, Frankrike, Italia og Storbritannia er blant landene hvor situasjonen gradvis er blitt verre.

En forsker tilknyttet EU har tidligere uttalt at tørken trolig er den verste på 500 år. Dette bekreftes av EU-kommisjonens talsmann Johannes Bahrke, som samtidig påpeker at det er snakk om foreløpige anslag.

Tidligere i sommer ble flere EU-land rammet av hetebølger der en rekke varmerekorder ble slått. I England var dødeligheten 7 prosent høyere enn normalt i hetebølge-periodene.

I tillegg til Europa er også USA og Kina rammet av ekstrem tørke. Forskere peker på klimaendringene som forklaringen på hvorfor nedbøren uteblir på tre kontinenter samtidig.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS