Meninger

Mona Flemmen er leder i Hvaler Hytteforening. Nå er hytteforeningen bekymret for Kystverkets mudring og dumping av mudderet i sjøen, og ber politikerne i Fredrikstad om å støtte kravet om at alt mudder på på land.

Hvaler hytteforening er bekymret - ber politikerne i Fredrikstad om å støtte kravet fra Hvaler-politikerne 

I et åpent brev ber Hvaler Hytteforening politikerne i Fredrikstad om å stanse den planlagte sjødeponeringen rett på utsiden av kommunegrensen til Hvaler. Foreningen ber politikerne om å støtte kravet om at alt mudderet må deponeres på land. - Vi har ingen tid å miste – så dere må reagere nå, skriver Hvaler Hytteforening i brevet som presenteres i sin helhet her.

Publisert

Utbedring av Borg havn og lagring av mudderet

Hvaler Hytteforening er en interesseorganisasjon for eiere av fritidsboliger på Hvaler. Den ble stiftet i 1972 og har i dag over 1650 medlemmer.

Vi har fulgt saken om mudring av Borg havn siden oppstarten i 2009. Vi er dypt bekymret for konsekvensene av å slippe store deler av mudderet ut i sjøen igjen, slik tidligere AP-ledelse gikk inn for. Det meste av mudderet vil i tilfelle havne i Hvalerskjærgården.

Vi forstår og støtter at Borg havn og farleden inn til Fredrikstad må utbedres. Samtidig vet vi at industrien langs Glomma og ved utløpet i Fredrikstad har ført med seg enorme mengder av blant annet kvikksølv og andre farlige giftstoffer gjennom årenes løp.

Opptak og nedpumping av mudderet innebærer at mudderet sprer seg. Det anslås at minst 10 – 15 % (100 – 150 m3) vil komme på avveie umiddelbart. 

Ved nedsprøytingen av mudderet vil de tyngste delene (stein og grus) legge seg på bunnen. Deretter vil mudderet fordele seg etter vekt og størrelse. De giftigste stoffene finnes i de mest flyktige partiklene, og disse vil raskt spres utover et stort område, som også vil omfatte Hvalerskjærgården.

Miljødirektoratet og Kystverket planlegger å legge den mest giftige massen nederst, og deretter rene masser på toppen. Det er samme løsning man valgte ved dumping av masser ved Malmøykalven i Bunnefjorden. Det fungerte der, men ved Borg havn er det helt andre strømforhold, for ikke å snakke om mengde båttrafikk, som gjør en slik løsning totalt uegnet.

Det er ingenting i denne sammenheng som kan karakteriseres som "rene" masser - det finnes ikke. 

Deponiene er utsatt for varierende strømforhold, og mudderet vil spre seg. Om ikke i løpet av uker, så vil de gjennom måneder og år gradvis slipes ned og spres ut over store områder. For ikke å snakke om hva en storflom i Glomma vil føre til. En påminnelse om det så vi etter uværet "Hans" på Østlandet tidligere i år. Sjøen på Hvaler var full av gjørme, med null sikt.

Vi kan ikke behandle Hvaler med fantastisk natur og skjærgård, med en av Norges flotteste nasjonalparker hvor det meste er under vann, som en søppelplass.

Vi har sett det før: Sjødeponering av muddermasser er en katastrofe for miljøet og kan ikke tillates. 

Den planlagte deponeringen blir en varslet katastrofe, og vi som voksne ansvarlige vil måtte stå til rette overfor våre barn og si "Vi trodde det gikk greit", til tross for at vi vet det motsatte.

Norges Geotekniske Institutt anbefaler i sin rapport fra 7. juni 2021, som først nå er blitt kjent offentlig, at mudderet legges på land.

NGI mener at det er mest hensiktsmessig at muddermassene deponeres på land, og at arealene som er avsatt til sjødeponier ikke benyttes. (pkt. 5, side 12) Og videre at ...området derfor må tildekkes med rene masser. Tildekking vil være kostnadskrevende, men vil også oppta deponivolum som minker deponikapasitet for senere arbeider.

Borg Havn IKS er eid av Fredrikstad, Sarpsborg og Hvaler kommune, og ordførerne utgjør øverste myndighet.

På bakgrunn av overstående ber Hvaler Hytteforening politikerne i Fredrikstad om å stanse den planlagte sjødeponeringen, og å støtte kravet om at alt mudderet må deponeres på land.

Vi har ingen tid å miste – så dere må reagere nå. Vi er ansvarlige også for kommende generasjoner at skjærgården lever videre!

Vennlig hilsen

Styret i Hvaler Hytteforening

Powered by Labrador CMS