Meninger

Bevar den norske sommeridyllen
Hanne Christensen Lystad, bransjeleder rådgivning i Virke, og Brage Baklien, seniorrådgiver politikk i Virke, går løs på den norske formuesskatten i denne kronikken.
I Norge er det fint om sommeren, enten man liker å tilbringe late dager ved sjøen, dra til fjells, eller se noen av de flotte byene vi har. Det er lett å tenke at alt ordner seg når været er fint og når solen skinner til langt på natt. Selv om mye er bra, er det dessverre ikke alt som fungerer helt som det skal i landet vårt.
Det blir vanskeligere å få jobb fremover. Tallene for jobbskaping i privat næringsliv viser et dramatisk fall fra 2022 og frem til i dag. Investeringene i privat sektor har også falt tydelig siden 2022. Dette begynner så smått å merkes i arbeidsmarkedet, der andelen av befolkningen som har jobb faller.
Fakta er at norske og utenlandske investorer er blitt merkbart mer skeptiske til Norge de siste årene.
Selvfølgelig svekkes viljen til langsiktige investeringer av behovet for store aksjeutbytter til å betale formuesskatt. Norge er alene om denne særskatten på norskeid næringsliv. Sverige fjernet den i 2007, og fikk deretter suksesser som Klarna og Spotify. Hvis Klarna hadde hatt norske eiere, måtte de ha tatt ut 2,2 milliarder kroner årlig bare for å betale formuesskatt til tross for at selskapet går med underskudd. Det går ikke.
Heldigvis er Norge på mange måter mulighetenes land, med energi, folk med god utdanning, og en befolkning som ikke er redd for å satse på verdensmarkedet.
Formuesskatten på bedrifter gir dessuten bare en liten del av statens inntekter, faktisk under én prosent. I stedet for å kvele bedrifter med høye skatter, bør Norge gi dem rom til å blomstre.