Palmelørdag åpner Monica Bjørnstad sin splitter nye gårdsbutikk hjemme på gården Eplehagen Havna på Spjærøy.

Lørdag åpnet Monica gårdsbutikk i Eplehagen Havna på Spjærøy

- Lokalprodusenter av mat skal gjøre hverandre gode, sier Monica Bjørnstad. Palmelørdag åpnet hun gårdsbutikk hjemme i «Eplehagen Havna», der hun også selger produkter fra flere lokale samarbeidspartnere.

Publisert Sist oppdatert

- Velkommen inn, sier den energiske og blide kvinnen som møter meg i døra til hennes splitter nye gårdsbutikk.

Palmelørdag åpnet Monica Bjørnstad dørene til sin nye gårdsbutikk på Spjærøy, nærmere bestemt hjemme på gården "Eplehagen Havna". Her har Monica den siste tiden jobbet intenst med å klargjøre det nye lokalet til åpningen ved inngangen til påske.

- Vi håper selvsagt det kommer masse folk hit. Folk som er nysgjerrige på lokalproduserte matprodukter fra Hvaler sier Monica.

Monica er glad for å kunne selge andre produkter enn kun hennes egne.

Gjør hverandre gode

Spjærøy-kvinnen er glad for å kunne tilby flere produkter enn kun hennes egne. For her finner vi løk, poteter og annet fra Svanekil Gård. Vi finner sommer- og lynghonning fra Mona Svendsens produksjon på Asmaløy, egg fra Hvalerfarmen og pølser fra Gøber.

- Sammen kan vi gjøre hverandre gode. Det er det vi gjør her. Vi samarbeider, sier Monica bestemt.

God kundeinfo

Hun har avsatt egne plasser til hver enkelt produsent, og på veggen over, eller ved siden av, har Monica hengt opp kart over de respektive Hvaler-øyene hvor hver enkelt produksjon utføres.

- Jeg merker av på kartet hvor du finner den enkelte produsent. Jeg synes det er en fin opplysning å gi kundene, sier Monica.

Egne produkter

Selv driver Monica med epleproduksjon. Hun har allerede plantet 2.000 epletrær som snart skal stå i full blomst, og i mai måned kommer ytterligere 3.000 nye epletrær som skal plantes i den bokstavelig talt fruktbare jorda på Spjærøy.

Monicas egne epleprodukter består foreløpig av eplemost, eplemos og eplegele i tillegg til hjemmelaget chilimarmelade og jordbærsyltetøy. Flere produkter kan det bli etter hvert.

- Jeg synes det er veldig hyggelig å tilby de andre lokalprodusentene plass her. Gårdsbutikken er nokså stor, og flere produsenter gir et større utvalg i butikken. Det kan igjen bety flere kunder innom, sier Monica.

Hver produsent har sitt eget Vipps-nummer. Monica høster dermed ingen økonomisk gevinst av samarbeidet, bortsett fra at et bredere utvalg gir et større kundegrunnlag.

Nå håper hun at påsken skal gi en kick-start på gårdsbutikken. Påske er som oftest tiden da sommergjester begynner å finne tilbake til Hvaler.

Bygger produksjonshall

Monica og ektemannen Tor flyttet til Spjærøy i 2020. Paret solgte huset sitt på Nordstrand i Oslo, og vendte nesen mot Hvaler. Eplehagen og gårdsbutikken skal nå dyrkes flittig, men Monica stopper ikke der. Arbeidet med å sette opp en stor produksjonshall for eplepressing er i full gang. Monica forteller:

- Vi er i ferd med å sette opp en stor produksjonshall for utstyr til en stor eplepresse. Denne eplepressen skal kunne ta unna 500 kilo epler i timen. Det er en stor presse som krever stor plass, der vi skal presse eplemost. Her skal vi ha pasteuriseringsanlegg, flaskefylling og fylling av bag-in-box - kartonger med eplemost. Det er også satt av plass til en storkjøkkenavdeling for produksjon av andre epleprodukter enn eplemost i tillegg til at Gøber skal produsere sine pølser der, forteller Monica.

Er til stede hele påskeuken

Hun har planer om utvikling av flere produkter, men ønsker foreløpig å ligge litt lavt med markedsføringen av disse.

- Nå skal vi først og fremst åpne dørene til gårdsbutikken. Så får vi ta det andre etter hvert. Gårdsbutikken skal ha åpent i palmehelgen og påskedagene. Men dersom noen ønsker å komme hit i dagene imellom, så er det bare å ta kontakt. Vi er her, sier Monica Bjørnstad.

SE FLERE BILDER FRA GÅRDSBUTIKKEN TIL MONICA HER:

Egg fra Hvalerfarmen.
Monica viser frem massevis av deilige lokalproduserte produkter.
Sommer- og lynghonning fra Mona Svendsen på Asmaløy.
Egenprodusert eplemost fra Eplehagen Havna.
Svanekil Gård er selvsagt på plass med noen av sine produkter.
Monica har hengt opp kart over øyene der maten er produsert. - God kundeinformasjon, sier hun.
En gammel kiste hører selvsagt med i en gårdsbutikk.
Monica har god plass til lokale matvarer i gårdsbutikken sin hjemme i Eplehagen Havna.
Et gammelt skap - og et par ski har fått sin plass.
Gammel, ærverdig vekt hører også med i en gårdsbutikk.
Monicas eplemost er en opplevelse for ganen.
Powered by Labrador CMS