Det nye Nasjonalmuseet åpner for publikum 11. juni. Nasjonalmuseet er Nordens største museum for kunst, arkitektur og design.

Nordens største kunstmuseum åpner snart dørene

Fredag fikk pressen ta en sniktitt på utstillingene i det nye Nasjonalmuseet, som straks blir tilgjengelig for publikum.

Publisert

Fakta om Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

  • Åpner 11. juni 2022.
  • Nasjonalmuseet er slått sammen av de tidligere institusjonene Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet, Arkitekturmuseet, Museet for samtidskunst og Riksutstillinger.
  • Samlingen teller rundt 400 000 gjenstander, og dekker områdene kunst, arkitektur og design.
  • Samlingspresentasjonen består av rundt 6.500 utvalgte verk fra Norges største samling av kunst, arkitektur og design – fra oldtiden og fram til i dag.
  • Det nye bygget er på rett under 55.000 m² (bruttoareal).
  • 13 000 m² er viet faste og skiftende utstillinger. Det er betydelig mer enn museets tidligere visningssteder til sammen, og mer enn i museer som Rijksmuseum og Guggenheim Bilbao.
  • Museet er tegnet av arkitekt Klaus Schuwerk (Arkitektkontor: Kleihues Schuwerk), og bygget av Statsbygg på oppdrag fra Kulturdepartementet.

Huset er blitt sammenlignet med alt fra et romskip til en bunkers, og det er ikke fritt for at et visst science fiction-preg hviler over rommene i den enorme kolossen ved Aker Brygge i Oslo.

Museumsdirektør Karin Hindsbo sier håpet er at huset oppleves åpent og tilgjengelig, slik at det blir et av de viktigste møtestedene i landet.

– Nå er det bare én uke til vi kan invitere inn hele landet, ja, hele verden, til det nye hjemmet til Norges største kunstsamling, sier hun – og minner om hvor mange kunstskatter som har fått plass.

Nasjonalmuseet er nemlig slått sammen av de tidligere institusjonene Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet, Arkitekturmuseet, Museet for samtidskunst og Riksutstillinger.

– Samlingspresentasjonen består av verk fra Norges største samling av kunst, arkitektur og design – fra oldtiden og fram til i dag, opplyser hun – og sier du under rundturen vil møte både ikoniske verk, men også overraskelser og grensesprengende uttrykk.

– Våre mest kjente og kjære malerier, gjenstander vi har vokst opp med, og arkitektur vi har elsket eller diskutert. Alt finner du her, fortsetter Hindsbo.

Store rom tar deg fra oldtid til samtid: Her fra pressevisningen i det nye Nasjonalmuseet som snart åpner for publikum.

«Usett» kunst belyses

Verk av internasjonale størrelser som Frida Kahlo, Mark Rothko, Laure Prouvost, Louise Bourgeois og Grayson Perry kommer til å gjøre seg gjeldende, men i åpningsperioden blir det mye oppmerksomhet rundt utstillingen i Lyshallen; Den store salen på toppen av det nye museet. Her har 147 kunstnere og kunstnergrupper, som alle arbeider i Norge, fått plass.

– Her viser vi fram kunst museet tidligere ikke har «sett», og utstillingen reiser spørsmål som «hva er kunst», og «hva er god kunst», sier avdelingsdirektør samling, Stina Högkvist. Hun kan fortelle om et utfordrende utstillingsrom, med glassvegger og stor takhøyde.

– Her henger kunsten fra taket, eller den er stilt ut på påler, forklarer hun videre om hallen, som er kledd i marmorglass – og kan lyses opp fra innsiden på kveldstid.

Den aktuelle utstillingen har fått tittelen «Jeg kaller det kunst», og blant verkene finner vi Lena Trydals fargesterke portretteringer av kongefamilien.

Samtidig skorter det ikke på nasjonalromantikk og mer tradisjonell bildekunst i det nye museet. Munch, Kittelsen, Vigeland og Sohlberg er blant kunstnerne som er representert.

Sohlbergs «Vinternatt i Rondane», og Munchs «Livets dans», er blant annet på plass. Det samme er en kopi av Leonardo da Vincis «Mona Lisa», som får besøkende til å stoppe opp. Maleriet er antakelig fra siste halvdel av 1600-tallet – av en ukjent kunstner.

«Østenfor sol og vestenfor måne» er utstillingen som viser et utvalg tegninger, som ble laget til de norske folkeeventyrene for nesten 150 år siden. «Tegningene er lysømfintlige, så dette blir en sjelden mulighet til å se Erik Werenskiolds og Theodor Kittelsens originale tegninger av dyr, troll og andre kjente eventyrskikkelser», heter det i pressemateriellet.

Vigeland, Munch, Sohlberg og Kittelsen: Du finner kunsten deres på plass i det nye Nasjonalmuseet.

– Historisk

Er du på leting etter antikkens kunstuttrykk – eller keiserlig porselen – finnes også dette i stort monn. Du får også anledning til å gå dronning Maud og Dronning Sonjas kongelige draktsamling nærmer etter i sømmene, og du kan videre oppleve nesten hundre år med design, som er blitt til gjennom reiser og møter mellom Skandinavia og USA.

– Her må du sette av tid, gjerne flere dager. Selv jeg som jobber her, har ikke sett alt, sier den ene vekteren vi snakker med. Han tipser oss også om den store og solfylte takterrassen med kafeen, som lett kan bli den siste prikken over i-en, under besøket. Etter mange timers trasking i store rom vil nok noe kaldt på museets tak, med utsikt over Akershus festning og Aker Brygge, friste.

– Museet er lagt opp slik at det byr på aktivitet, deltakelse og kreativitet underveis, sier museumsdirektør Hindsbo, som omtaler bygget som historisk.

– Norge har fått et flunkende nytt museum – i verdensklasse. Det skal ha viktige funksjoner både for enkeltmennesket og for samfunnet som helhet.

– Å komme inn hit fra den travel gaten skal være en opplevelse – og håper vi – også et sted for avkobling, ro og refleksjon, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS