Den nye Hvaler-fergen - slik vil den se ut.

- Ikke for vanlige folk å forstå

Dette er en kronikk. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Publisert
Anne May Sandvik Olsen, Hvaler Høyre

I mange år har Peter Parmer og hans firma Hollungen hatt ansvar for fergetrafikken til de østre Hvaler-øyene. Bortsett fra at vi nok hadde ønsket oss flere avganger har fergetilbudet klart å møte behovene som fastboende, deltidsboende og turister har hatt for å bevege seg mellom øyene.

Da det ble kjent at Peter Parmer tapte anbudsrunden til fergegiganten Norled AS, som skulle benytte en batteri-elektrisk bilferge, var skepsisen stor blant hvalerfolket, og særlig blant de som bor på de østre øyene.

Spørsmål som ble stilt var: Har vi nok strøm til å lade fergen? Har vi store nok kaianlegg? Hvor skal fergen lades?

Svarene vi fikk var nei, nei og vet ikke.

Lars Egil Lande, Hvaler Høyre

Som om dette ikke var ille nok, så får vi nå vite at fergen ikke kommer til å gå til Lauer. Det er en kjent problemstilling at Lauer ligger i fartsområde 3 - dette burde heller ikke være ukjent for Østfold kollektivtrafikk.

Tilgang på strøm, størrelse på kaianlegg og mangel på arealer til ladestasjon er også kjente faktorer.

Det er komplett umulig for vanlige folk å forstå at Østfold Kollektivtrafikk, som har ansvar for fergekjøringen, har klart å bestille og fått satt en ferge i produksjon, som er så lite tilpasset Hvaler- skjærgården.

Hvaler er et øysamfunn og en turistkommune. Ferga er en del av livsnerven som binder øysamfunnet sammen. Det er rystende at Lauer risikerer å bli uten båtforbindelse. Løsningen som Østfold kollektiv trafikk har valgt er dyr og dårlig, men Østfold kollektivtrafikk mener at Norled, Borg Havn og Hvaler kommune skal ta regningen.

Det virker ikke som om representanten fra Østfold kollektivtrafikk ,Børre Johnsen, er særlig berørt av hvilke enorme konsekvenser den mangelfulle fergen får for næringsliv, turister, fastboende, deltidsboende og Hvaler kommune.

Det er også grunn til å stille spørsmål ved behandlingen saken har fått av Hvaler kommune og av Borg havn. Det har gått lang tid siden vi fikk vite at ferga var på vei. Hvaler Høyre har stilt spørsmål både i kommunestyre og formannskap, men så langt har kommunen virket rådløs.

Det er Borg havn som har ansvar for våre havner, og hva har de gjort for å legge til rette for at ferga skal kunne legge til kai?

Nå virker det som om «alle skylder på alle», ingen vil ta ansvar. Taperne blir de som har hus og hytte på de østre øyene, næringslivet og turister som ønsker å besøke Hvaler.

At Lauer risikerer å bli uten båtforbindelse, eller skal bli avspist med en taxibåt, er helt uakseptabelt. Det er også uakseptabelt at vi får en ferge som ikke kan ivareta forpliktelser som kommunen har til innbyggerne, som helsehjelp og renovasjon. Og tenk om det oppstår en brann på Lauer?

Her må ordføreren rydde opp. Riktignok er ferga en fylkeskommunal oppgave, men vi vet alle hvem som sitter med makten i Viken fylkeskommune. Dessuten sitter Arbeiderpartiet med samferdselsministeren, så her er det bare å brette opp ermene og ta en alvorsprat med dine partikolleger, ordfører.

Powered by Labrador CMS