Fra studieturen i Lofoten:

Her er destinasjonsrådets medlemmer på besøk i treningsstudioet hos Runhild Olsen (i midten) i Reine. Olsen er skuespiller, kjakkinstruktør, sjømann, resquediver, yogalærer og mor, samt politisk plassert i Moskenes SV. Hun er også medlem av kommunestyret og medlem i fylkesstyret i Nordland SV.

- Vi opplevde at alle trekker i samme retning og snakker varmt om hverandre

En delegasjon på 16 personer fra Hvaler har vært på studietur til Lofoten. - Det vi erfarte, var at alle trekker i samme retning og snakket varmt om hverandre, sier næringssjef Bjørn Winther Johansen.

Publisert

Næringssjefen har kommentert turen og opplevelsene fra Lofoten til kommunens hjemmesider. Der forteller Johansen at han synes det var fint å kunne ha med representanter fra reiselivet på Hvaler med på studieturen til Lofoten. Totalt 16 personer var med på turen.

I Vestre Lofoten møtte Hvaler-delegasjonen representanter for turistnæringen i Reine og Lofotodden nasjonalparksenter. 

På Hauklandsstranda, som ligger på yttersiden av Vestvågøy og er et statlig sikret friluftsområde, har kommunen og lokalbefolkning arbeidet i mange år for en bedre tilrettelegging, Etter en ti år lang prosess, åpnes neste år et nytt serviceanlegg med toaletter og kafe, regulerte parkeringsplasser og avfallsanlegg. 

Hauklandsstranda er et svært populært område for surfere og klatrere.

- På denne måten tilrettelegges det er for et reiseliv som samtidig verner mest mulig om den sårbare naturen, forteller Johansen, som kan trekke paralleller til Hvaler på dette området.

Erfaringer fra turen var også hvilken betydning storhotellene har hatt for turistnæringen og utviklingen av lokalmiljøet. Delegasjonen hadde møter i Henningsvær, Kabelvåg og Svolvær. I Svolvær ble det tid til et møte hotelldirektør Erik Tharaldsen på Thon Hotell. 

Det slo oss alle at de vi besøkte snakket varmt om hverandre og det lokalsamfunnet de var en del av.

Bjørn Winther Johansen, næringssjef

- I Lofoten opplevde vi et mangfold i reiselivet, fra det lille og unike spisestedet i fiskeværet, til gjenbruk av gamle bygninger med overnatting og guidede naturopplevelser. Det slo oss alle at de vi besøkte snakket varmt om hverandre og det lokalsamfunnet de var en del av. Vi var derfor spente når vi siste dag ble tatt imot på Thon Hotell i Svolvær, og om vi kunne se de samme kvaliteter og verdier der. Det ble en forsterking av våre inntrykk, med en hotelldirektør som glødet for bruk av lokale råvarer fra fiskeri og landbruk, samarbeidet med små opplevelsesbedrifter og rekrutteringen av lokal ungdom, sier Bjørn Winter Johansen.

Opplevelsen var at alle aktører innen reiselivet trekker i samme retning.

-Det vi først og fremst tar med oss fra Lofoten er utvilsomt viktigheten av at alle aktører samarbeider og trekker i samme retning. Jeg er derfor veldig glad for at representanter fra bedriftsnettverket var med på studieturen, sier Winther Johansen, og understreker at Hvaler er på rett vei med arbeidet for Hvaler som reiselivskommune, ved at reiselivet må være en del av lokalsamfunnet. 

Han forteller at dette har gitt vekst i antall innbyggere. Kommunene Lofoten har også fått tilflytting av viktig kompetanse. 

- Og slik vi opplever det optimisme for fremtiden. Destinasjonsrådet vil bruke disse erfaringene i sitt videre arbeid, sier næringssjefen.

Powered by Labrador CMS