Debattinlegg

Dette skal pumpes ned på sjøbunnen rett ved kommunegrensen til Hvaler, blant annet vedtatt av politkerne i Fredrikstad. Det får miljøforkjemperne til å reagere kraftig.

- Fredrikstad - naboen fra helvete!

Dette er en kronikk. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Ved kommunegrensen skal sjødeponiet ligge.

Mandag kom Kystverket med sin pressemelding om hvordan de skal løse problemet med deponering av muddermassene etter Hvaler kommunestyrets enstemmige nei til dumping i sine havområder.

De skal gjøre akkurat det samme som under prøvemudringen, dumpe det i Fredrikstads hjørne av Svaleskjæra med Fredrikstads godkjenning, og med vitende vilje se på at det brer seg ut i Hvalers områder!

Kystverket sier i pressemeldingen blant annet:

" Vi er selvsagt klar over at det er lokal uro, særlig i Hvaler kommune, for at prosjektet skal kunne skade miljøet, men vi er trygge på kunnskapsgrunnlaget som foreligger. Resultatene fra høstens prøvemudring viser også at prosjektet trygt kan gjennomføres innenfor tillatelsen gitt fra Miljødirektoratet", sier Fransson.

"Kunnskapsgrunnlag?

En fornektelse/ ignorering av tidligere skremmende funn av f.eks kvikksølv, subjektiv prøvetaking og kartlegging uten grunnlag i statistisk-vitenskapelige metoder - for å få sitt eget kart til å stemme med sitt eget terreng.

Lokal uro?

Hvaler kommune går enstemmig mot, med støtte fra Statsforvalteren. Kystverket og Fredrikstad prøver nå å undergrave både Hvalers og Statsforvalterens vedtak.

Prøvemudringen viser prosjektet trygt kan gjennomføres:

Hallo, er vi på samme planet? En innleid gravemaskin fra Sigdal på en flåte i elvestrømmen, som rotet rundt i blinde - uten kompetent ledelse - som resulterte i en stygg tilsynsrapport fra Miljødirektoratet selv.

En uttynning av mudderer med 70% vann før det kunne pumpes under høyt trykk ned i deponiet - hvor selv Kystverket trofaste alibi og godt betalte konsulentfirma, Norges Geologiske Institutt (NGI), måtte stille store spørsmålstegn ved om dette ble riktig?

Massiv spredning ble nemlig registrert.

Fredrikstads bystyres ansvarlige partier for galskapen, Ap, H, Frp, Sp og Krf, gjemmer seg bak at "Vi må stole på fagfolk."

Miljødirektoratet er fagfolk, men de forlanger nedsprøyting av mudderet blandet med 70 % vann til en tynn suppe under høyt trykk på dumpeplassen. Man bare antar at det legger seg pent ned på bunnen – bare 5 % skal drive av gårde i teorien – og til og med at den reneste suppen skal legge seg pent oppå den mer forurensede suppen og bli der for alltid.

Dette til tross for varierende vær, vind og strømforhold – for eksempel forsterket ved en storflom i Glomma.

I vinter gjentok Kystverket påstanden om at hele mudringsprosjektet (3,3 millioner kubikkmeter mudder) bare ville føre til spredning av TRE kilo kvikksølv. Dette ble grundig tilbakevist.

Men i Miljødirektoratets vedtak til tillatelse til prosjektet står det også der at det forventes TRE kilo spredning av kvikksølv. Dette er våre fremste fagfolk, de skulle umiddelbart ha slått ned på et slikt utsagn, og ikke bare kritikkløst gjentatt Kystverkets lovnader!

Dette er skremmende.

Kystverket er ikke miljøfagfolk, og det har de vel faktisk aldri hevdet. Men de er stolte av sitt motto: "Vi tar ansvar for sjøveien".

Punktum. Ikke mer, ikke mindre, sjøveien SKAL bygges/mudres/sprenges til billigst mulig penge!

Fredrikstad bystyres Ap, H, FrP, Sp og KrF må gå en alvorlig runde med seg selv: Vil de bli husket som de som kastet naboen under bussen, ofret miljøet, og gruser sitt ønskede grønne omdømme for kortsiktig gevinst - når alternativet ilandføring og rensing av giftmudderet nå er klarlagt? Og later som de ikke skjønner at dette aldri kan gå bra?

Helt ubegripelig i så fall - og en enorm skam for byen!

Snu i tide!

Med vennlig hilsen

Foreningen Redd Hvalerskjærgården

Per Arnold Wiig og Morten Sandberg,

Powered by Labrador CMS