Debatt

Leif Henry Engeli fra Skjærhalden har forfattet dette leserinnlegget.
Leif Henry Engeli fra Skjærhalden har forfattet dette leserinnlegget.

"Brønnpissing" på Hvaler

Dette er en kronikk. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Publisert Sist oppdatert

Historisk var "brønnpissing" en måte å avfolke en plass på for å overta sjøl. Begrepet "brønnpisser" brukes nå metaforisk om noen som på fordekt vis setter folk opp mot hverandre, og splitter gjennom kampanjer, der målet er å få viljen sin mens alle er for opptatt med å orientere seg og telle fingene sine til å kunne gjøre felles sak.

Frontkjemperne til "brønnpisserne" er engasjerte, nyttige "idioter" som lever i troen på at de gjør noe bra.

Men der det først er kultur for "brønnpissing" blir det ikke fullført noe fornuftig i fellesskap i løpet av en mannsalder.

For å bli nominert til "Årets brønnpisser", må vedkommende ha bidratt til at folk mister respekten for politikerne, administrasjonen og de som bor på Hvaler.

Hvalerfolket er utvilsomt under angrep av "brønnpissere", og vante med overskrifter i Fredriksstad Blad, med tilhørende kommentarfelt der stemmekveget og andre, som mener mye på grunnlag av hva som serveres, samles og "pisser" i egen og andres brønn.

Fotsoldatene etterlater inntrykket av at alle på Hvaler "pisser" både utafor og på hverandre - helt enkelt.

Før jul i 2021 var det litt stille i Fredriksstad Blad, men brått kom det en hel årskavalkade med saker fra Hvaler. Dermed skrev jeg følgende i kommentarfeltet: Avisa skulle dekke konkurransen, men endte med å delta og selv, stikke av med tittelen "Årets brønnpisser 2021".

Det er et kunststykke å splitte en hel region uten andre verktøy enn grovskissen av et tårn.

Hvorvidt tårnet på Sand noensinne har vær seriøst ment, eller handler om en "brønnpissestrategi", der målet er å bane vei for flere prosjekter som til nå har vært utenkelige på Hvaler, det er ikke fastslått. Derfor er ingen nominert på grunnlag av den saken i år. Heller ikke forslaget om å fjerne Kollen på Skjærhalden.

En av konsekvensene ved å drifte et øyparadis med mange særinteresser, er at kommunen må sende mange saker til Statsforvalteren. Dette kan fort undergrave lokaldemokratiet kraftig, men er i seg selv ikke "brønnpissing" - bare en utfordrende situasjon som kan misbrukes.

Angiver-utspillet fra kommunen betyr spikeren i kista for det som måtte finnes av håp og glede for hvaleren. Tiltaket løftet Hvaler kommune rett inn på nominert førsteplass.

Opprettelse av en egen nettside, der allmuen kan drive anonym angiverivirksomhet, ligner fascisme, og er særdeles lite gunstig for folkehelsa og kommunens omdømme.

Men det synes ikke etisk forsvarlig å kåre til vinner den som viser åpenbare symptomer på å være skadd av plageånder og nyttige "idioter" over tid.

Etter gjennomgang av det etiske, er tvilen kommet fordi forventningen om plutselige overskyllinger med kloakk må ha avstedkommet panikk der i gården.

Symptomer på å ha mistet respekten for seg selv og andre, tyder på alvorlig grad av kollektivt posttraumatisk stress-syndrom. Det er å håpe at freden senker seg, og at nettsiden for anonyme angivere aldri blir noe av.

Jeg beklager til alle verdige kandidater til "Årets brønnpisser 2022", som måtte kjenne seg urettferdig behandlet gjennom å være forbigått i stillhet i denne artikkelen, men det er registrert at Hvaler Frp vil anskaffe kommunale trøyer med tekst "Jeg er her for deg".

En skarve trøye til vinneren av "Brønnpisserprisen" holder ikke, så valget falt på en helsvart genser.

Leif Henry Engeli - Skjærhalden

Powered by Labrador CMS