Debatt

Hvaler Arbeiderpartis Merete Pedersen er forfatter av denne kronikken sammen med partikollega Espen Ek Linderud.

Hvaler Frp og eiendomsskatten

Dette er en kronikk. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Eiendomsskatt ble innført i 2013 i Hvaler kommune. Med unntak av Frp var det et enstemmig kommunestyre som så nødvendigheten av dette.

Som lokalpolitikere har vi et stort ansvar for at alle får de kommunale tjenesten de har krav på, enten det er fastboende, fritidsboende eller tilfeldige gjester. I motsetning til FRP, er de øvrige politiske partiene kjent med lover og regler.

Vi kan ikke nekte noen helsehjelp, uansett hvor de bor. Loven sier at enhver har krav på helsehjelp der de til enhver tid befinner seg!

Eiendomsskatten er den inntekten en kommune kan bruke fritt for å gi gode tjenester. I 2013 var beløpet 31 millioner. Det er vel ingen andre enn Frp som mener at denne skatten har gått til tull og tøys?

Det er Lov om eiendomsskatt som legger føringer for kommunens taksering:

«§ 8 A-2. Verdet av eigedomen skal setjast til det beløp ein må gå ut ifrå at eigedomen etter si innretning, brukseigenskap og lokalisering kan bli avhenda for under vanlege salstilhøve ved fritt sal. Skattegrunnlaget for bustader og fritidsbustader vert sett til verdet multiplisert med 0,7. § 10 i eiendomsskatteloven. Kommunestyret fastset kvart år i samband med budsjettet kva satsar og reglar som skal nyttast ved utskriving av eigedomsskatt for det komande skatteåret.»

Takstene er ikke klare, og skal heller ikke være ferdige 01.09. slik Frp hevder. Det er nå og utover høsten og vinteren at eiendomsskattekontoret begynner den største jobben. Skattelistene blir kunngjort på kommunens hjemmesider, på servicetorget og biblioteket 1.mars hvert år. Klagefrist er 6 uker.

Alle eiendommer i Hvaler taksteres av profesjonelt takstpersonell, de gjennomfører besiktning og vurdering etter føringer gitt av kommunestyret. Forslag til skattetakstgrunnlag legges så frem for Skattetakstnemda som fatter vedtak. Klage på skattetakstgrunnlag avgjøres i Overskattetakstnemda.

Alle berørte eiere får beskjed om den nye taksten i løpet av februar 2024, med 6 ukers klagefrist. Klager behandles først av skattetakstkontoret og skattetakstnemdas 3 personer.

Blir klagen godkjent er saken avsluttet. Hvis ikke går den til klagenemda, som består av 5 personer som befarer eiendommen og fastsetter endelig takst. Taksten kan både gå ned og opp, og er endelige.

At Skattetakstnemda holder takstene hemmelig er noe Frp har tatt helt ut av det blå, det er usant, og det er så feilinformert som det går an å få blitt.

Skattetakstnemda har taushetsplikt både i forhold til lov om eiendomsskatt og ligningsloven. Fredriksstad Blad har heller ikke spurt om takster, men om å få se våre foreløpige retningslinjer. Dette ble avvist, av den grunn at disse kan endres underveis, og er derfor et arbeidsdokument frem til alle takstene er vedtatt. Dette ble stadfestet også av Statsforvalteren.

Eiendomsskatt er noe som utskrives hvert år til faste tidspunkt, uavhengig om du er for eller imot eiendomsskatten. Dette er lovregulert, og ikke noe politikeren kan bestemme, ei heller hemmeligholde, dette er regulert etter norsk lov.

Frp må også forholde seg til norsk lov. Om Frp's Cathrine Linnes mener Norge driver med hemmelighold får være hennes påstand, men vi i Hvaler Arbeiderparti er opptatt av at alt gjøres korrekt, rettferdig, og slik som loven styrer prosessen. Kommunestyret vil vedta promillesats i budsjettmøte desember 2023. Derfor vet vi ikke enda om den fortsatt vil være 3,5 promille, og om det evt vil bli innført bunnfradrag.

Vi ser igjen hvordan Frp’s retorikk er; de er imot eiendomsskatt og ønsker å fjerne denne, men sier ingen ting om hvordan Frp skal skaffe midler til alle lovpålagte oppgaver og tjenester, eller hvilke konsekvenser det vil få for helse, eldreomsorgen eller skolebarna, ved å fjerne eiendomsskatten med et pennestrøk.

Hvorfor har ikke Hvaler Frp fjernet eiendomsskatten den gang de satt med makten i 12 år?

Frp's Cathrine Linnes driver med lurendreierier overfor velgerne hvis hun påstår at vi kan kutte i eiendomsskatt, og samtidig fortsette som egen kommune!

Er det da bedre at eiendomsskatten blir bestemt i Fredrikstad?

I budsjett 2022 var eiendomsskatten 47,2 millioner! Den eneste reelle besparelsen som monner er oppsigelser av kommunens ansatte. Dette vil selvfølgelig gå utover tjenestetilbudet.

Frp påstår at kommunen sløser med pengene. Samtidig vet alle hvor dyrt det er å gi god skole, helse –og eldreomsorg, men en kommunes viktigste oppgave er faktisk å bruke pengene på unger i skolen og omsorg for syke og eldre.

Om FrP mener at det er å sløse, er vi svært uenige. Eldre skal ha det bra og ungene våre skal ha god skolegang!

I en valgkamp bør de politiske partiene vise hvordan de vil finansiere tjenestene i kommunen de neste fire årene. Så spørs det vel om det kommer noen skatteflyktninger til Hvaler i stedet for til Sveits, lik Frp’s siste utspill for å lokke til seg skatteflyktninger til Hvaler!

Det vil neppe gi annet enn enda mindre inntekter for å opprettholde god skole og eldreomsorg, og er det egentlig et slikt Hvaler vi ønsker oss?

Hvaler Arbeiderparti

Merete Pedersen Espen Ek Linderud

Leder Hvaler Arbeiderparti 2. kandidat og varaordfører

Powered by Labrador CMS