Mening

Mudring er temaet i artikkelen til Ragnar S. Thorkildsen.
Mudring er temaet i artikkelen til Ragnar S. Thorkildsen.

- Betraktninger om mudring og kommuners vilje og uvilje

Dette er en kronikk. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Publisert

Mona Flemmen, leder i Hvaler hytteforening, har tirsdag 21. november 2023 en bønn til politikerne i Fredrikstad om å støtte Hvaler - politikerne i deres krav om at mudderet fra sipsleden ved Øra må deponeres på land.

Dette er partiene som vil dumpe giftig og forurenset mudder nært ved Hvalers grense: Ap - H - Frp - Sp og KrF.

At Ap og Høyre kan være forbundsfeller gir vel neppe grunn til å løfte øyenbrynene, men at et parti som KrF kan støtte dumpingen, det er umulig å forstå.

Det blir nok for lettvint å gjemme seg bak uttalelsen om at man må høre på "fagfolkene". De som hele tiden leter og ivrer etter billige og lettvinte løsninger.

Er det ingen i KrF som har en selvstendig tanke om det å bruke Hvaler som søppelplass, og kanskje også tenke litt over moralen i en slik handling?

Jeg vil anbefale KrF å google følgende : Den gang avisen Demokraten skrev artikkelen, "Nei til sjødeponi i Hvalerskjærgården".

Der kan man ved selvsyn se bilder- stygge bilder - av mudderdumping anbefalt av  fagfolk . 

Med KrF sitt opprinnelige livssyn , verdier og moralske normer, burde en slik holdning til sine medmennesker og miljø være absurd. Man dumper ikke giftige muddermasser hos sin gode nabo.

Det er dessverre som Peter Kuran sier om Høyre, etter 55 år som medlem : De har mistet sitt moralske kompass, kanskje flere er i ferd med å miste det. 

De samme fagfolkene som noen finner det opportunt å gjemme seg bak, har fått aksept på å mudre i Fuglevikbukta på Kråkerøy, rett vest for Borg Havn. Dette for å kunne snu store skip. Hvor mange så store skip med så stort dypgående, anløper Borg Havn i året? 

Forskrift om fredning av Fuglevikbukta 8.mai 1992 og 7.mars 2010, ble elegant til en avstumping av våtmarksområdet til fordel for mudring. 

Som man ser, fredningsbestemmelsene lar seg bryte.Det som imidlertid forbauser meg aller mest er hvorfor ingen ansvarlig instans konsulterer en juridisk ekspertise som kan Forurensningsloven, og får en betenkning om alle aspekter ved lovligheten av denne handling om å dumpe forurenset masse til sin nabo , Hvaler i sør.

Svenske Tjärnø Marine Laboratory i nordlige Bohuslan, det er ved siden av Kosterhavet Nasjonalpark, de er ganske sikkert bekymret og ville vel satt pris på en grundig oppdatering om dette gigantprosjekt, om de da i det hele tatt har fått orientering om det.

Ved Tjärnø Marine Laboratory er det universitetsutdanning og forskning innen havvitenskap, og det ligger ikke langt fra Hvaler. Her arbeider det 70 mennesker, og de har tusenvis besøkende.

Jeg henstiller på det instendigste til Fredrikstad Kommune: TENK DERE OM. Dette landet har råd til å ivareta både mennesker og miljø. BRUK SUGETEKNIKK OG DEPONER PÅ LAND.

Vennlig hilsen

Ragnar S. Thorkildsen

Powered by Labrador CMS