Årets TV-aksjon, søndag 24. oktober: Barn, ikke brud

Disse elevene skal skaffe bøssebærere til årets TV-aksjon, som bærer navnet Barn, ikke brud. Bak fra venstre: Josefine Marie Andersen, Olea Solbakken Hoffmark, Andrea Shane Abrera, Oda Fossaas Pahle, Maien Hanes, Lena Maria Høydahl-Johansen, Johanne Marie Pettersen, Maren Aasen Herikstad og Hedda Solbakken. Foran fra venstre: Mia Pettersen, Amalie Weiby Olsen, Fyori Asrat, Mari Rubach og Otilde Larsen.
Disse elevene skal skaffe bøssebærere til årets TV-aksjon, som bærer navnet Barn, ikke brud. Bak fra venstre: Josefine Marie Andersen, Olea Solbakken Hoffmark, Andrea Shane Abrera, Oda Fossaas Pahle, Maien Hanes, Lena Maria Høydahl-Johansen, Johanne Marie Pettersen, Maren Aasen Herikstad og Hedda Solbakken. Foran fra venstre: Mia Pettersen, Amalie Weiby Olsen, Fyori Asrat, Mari Rubach og Otilde Larsen.

Hvaler-elever på jakt etter bøssebærere – Det føles så bra å vite at du kan utgjøre en forskjell

Denne gjengen med Hvaler-ungdom er på jakt etter bøssebærere til TV-aksjonen «Barn, ikke brud», som går av stabelen søndag 24. oktober. – Det føles så godt å vite at du kan være med på å utgjøre en forskjell, sier Maien Hanes (14).

Publisert

Barn, ikke brud

 • Årets TV-aksjon går til Plans arbeid for å bekjempe barneekteskap.
 • Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort
 • Pengene går til Plans arbeid med å gi unge jenter mulighet til å velge sin egen fremtid.
 • Gi jenter relevant yrkesopplæring og opplæring i entreprenørskap
 • Støtte ungdomsgrupper og lokale organisasjoner i deres kamp mot barneekteskap
 • Problemet er størst i Bangladesh, Nepal, Malawi, Mali og Niger.
 • I Niger blir nesten 80 prosent av jentene blir giftet bort før de har fylt 18 år.
 • I Mali blir mer enn 50 prosent av jentene giftet bort.
 • I Bangladesh blir mer enn 50 prosent av jenter under 18 år giftet bort.
 • 40 prosent av jentene i Malawi blir giftet bort, ofte med den følgen at de må slutte på skolen.
 • Omtrent 40 prosent av jentene i Nepal gifter seg før de fyller 18 år, tall som er blant de høyeste i Asia.
 • Arbeidet i disse landene består i at jenter skal få bli i skolen, at barn, unge og eldre får opplæring i jenters rettigheter, og i likestilling.
 • Barn skal få være barn – ikke brud.

Søndag 24. oktober vil over 7.000 mennesker arbeide med TV-aksjonen Barn, ikke brud. TV-aksjonen har blitt en tradisjon, og engasjerer hele landet. Hvaler er intet unntak, og nå har elevene på valgfaget "Innsats for andre" fått i oppdrag å skaffe totalt 66 bøssebærere her på Hvaler.

Stort engasjement landet over

TV-aksjonen engasjerer, og både kongefamilien, skoler, næringsliv, ordførere og kommuner bidrar årlig til å gjøre verden til et litt bedre sted å være for mange mennesker som har det vanskelig.

100.000 bøssebærere skal gå fra dør til dør 24. oktober for å samle inn penger.

- Bra å vite at du utgjør en forskjell

14 år gamle Maien Hanes fra Skjærhalden er stolt over å kunne være med på akkurat denne TV-aksjonen.

- Dette er Plan sin aksjon, og den heter Barn, ikke brud. Hvert tredje sekund blir ei jente giftet bort. Det er helt grusomt å tenke på, og derfor føles det så bra å vite at du er med på å utgjøre en forskjell for mange av disse jentene, sier Maien.

Klassen startet arbeidet med prosjektet allerede første uka etter skolestart. Planen er klar – nå mangler bare bøssebærerne.

- Vi skal henvende oss til organisasjoner og idrettslag, og de som vi vet har vært bøssebærere tidligere, forteller Maien.

Noen som vil bidra?

Philip Roberts er lærer på valgfaget "Innsats for andre". Han opplyser at to lokale butikker skal stille med kaffe på skolen, som er senteret for aksjonen her på Hvaler.

- Men vi skulle gjerne ønske at noen butikker her på Hvaler vil stille med litt brus og drikke til oss denne dagen. Mange bøssebærere skal gå langt, og de kommer hit til oss etter at de har gått, slik at vi kan samle inn pengene, sier Roberts.

Går med bøsse i to timer

Maien kan fortelle om en engasjert gruppe med elever som jobber for saken.

- Det er et stort engasjement. Jeg tror alle her synes dette er veldig gøy – og viktig, sier hun.

Bøssebærerne får utlevert bøssene på Hvaler barne- og ungdomsskole.

- 66 bøssebærere hadde vært optimalt, men vi tar i mot så mange som mulig. De skal gå fra klokken 15.00 til klokken 17.00. De bør møte her klokken 13.00 for å snakke med oss og få utlevert bøssene før de går. De er ferdig ved 18-tiden, sier Roberts.

Ønsker oppmerksomhet

Maien og hennes skolevenninner ønsker nå å skape oppmerksomhet rundt TV-aksjonen.

- Oppmerksomhet er viktig i denne saken. Jeg håper folk vil synes det er koselig å bidra med noe som gjør at mange unge jenter får det bedre. Det å samle inn penger til noe som er viktig er en god følelse, sier Maien Hanes.

Powered by Labrador CMS