Bygdedagen i Kystmuseet og Brottet

Elisabeth Nordang, Anne Lise Eriksen og Paul Henriksen er klare til å lage en hyggelig bygdedag på Kystmuseet og i Brottet.

Ildsjelene i kulturvernforeningen er klare til å feire frivilligheten på bygdedagen

Lørdag 4. juni arrangeres Bygdedagen på Kystmuseet og Brottet, og ildsjelene i Hvaler Kulturvernforening er klare til å ta imot lag, foreninger og publikum.

Publisert

Dette er programmet på Bygdedagen, lørdag 4. juni

Kl. 12-14 på Kystmuseet:

  • Innmarsj ved Hvaler Musikkforening
  • Lag og foreninger presenterer seg
  • Besøk de åpne husene
  • Guidet omvisning på Kystmuseet
  • Lansering av skolehistorisk hefte: "Fra en skole til en skole"

Kl. 14.00:

  • Ordfører Mona Vauger foretar offisiell åpning av gangveien som binder sammen Kystmuseet og Brottet.

Kl. 14.30-16.00:

  • Innslag fra forestillingen "Lysglimt i mørke" i Brottet Amfi.
  • I Båtbyggeriet:
  • Orientering om arbeidet med losskøyta "Arnt Otto"
  • Minikonsert - "Skjærgårdsviser"
  • Hvaler Kunstforening overrekker et maleri av kunstneren Rita Lilleheier til Hvaler Kulturvernforening. Maleriet skal loddes ut.
  • Regatta med småbåter, i regi av Maritime Center.
  • Steinleker for barn. Lær steinen å kjenne, hva brukes steinen til i hverdagen, tegnekonkurranse.

Arrangementet i Kystmuseet og Brottet er et samarbeidsprosjekt mellom Østfoldmuseene og Hvaler Kulturvernforening.

- Etter at museumsreformen kom for cirka 15 år siden, har bygdedagen vært et samprosjekt mellom Hvaler Kulturvernforening og Østfoldmuseene. Det er det også i år, når vi arrangerer bygdedagen lørdag 4. juni. Formålet i år er å vise frem frivilligheten, kulturen og kulturhistorien på Hvaler. Det er jo Frivillighetens år i år, sier Paul Henriksen, leder i Hvaler Kulturvernforening.

Paul Henriksen, Anne Lise Eriksen og Elisabeth Nordang er sentrale skikkelser når kulturvernforeningen skal arrangere bygdedagen.

Starten

Den første Bygdedagen så dagens lys i 1974. Den gang på Åttekanten skole.

- I begynnelsen var det å synliggjøre historien, kulturen og kulturhistorien her på Hvaler. Det var en slags oppvåkning av Hvaler, forteller Elisabeth Nordang.

Museumsreformen som Henriksen sikter til ble gjennomført for 15 år siden. Da ble alle små museum i Østfold fylke samlet under én paraply til det såkalte Østfoldmuseet.

To store arrangement

Hvaler Kulturvernforening har hvert år to store arrangement i Brottet og Kystmuseet.

- Julemarkedet og bygdedagen. Det er de to store arrangementene her, sier Henriksen.

Bygdedagen har ofte hatt en tematikk som bakgrunnsteppe. Slik blir det også i år.

- Vi har hatt flere tematikker, og i år er det frivilligheten som skal synliggjøres, siden det er Frivillighetens år, sier Henriksen.

Offisiell åpning

Den nye gangstien som nå binder sammen Brottet og Kystmuseet skal også få sin offisielle åpning når ordfører Mona Vauger skal klippe snora.

Skilte nederst i stien som binder kystmuseet og Brottet sammen.

- Gangstien er et fint tilskudd til området. Det binder sammen Brottet og Kystmuseet på en fin måte. Alt er nå mer tilgjengelig, og derfor skal vi også ha arrangement nede i Brottet, forteller Henriksen.

Lag og foreninger basert på frivillighet er invitert til å delta på bygdedagen, og en rekke av dem er påmeldt.

- Dette er ikke noe vi skal tjene penger på, men det blir salg av vafler, kaffe, mineralvann og pølser, sier Anne Lise Eriksen.

- Og i tillegg blir det salg av rabarbrasuppe. Det skal Hvaler Hagelag stå for, sier Elisabeth Nordang.

Elisabeth, Anne Lise og Paul tester den nye gangveien mellom Brottet og Kystmuseet. Veien er gjort på dugnad av dugnadsgruppa i kulturvernforeningen.

Sang og scene

De arrangementsansvarlige i Hvaler Kulturvernforening har plankartet klart. Hver forening og utstiller blir tildelt plass for å lage stand.

- Etter klokken 14 vil det skje ting nede i Brottet. Derfor har vi sagt at de som ønsker det kan flytte sin stand ned til Brottet. Der skal det blant annet være underholdning fra scenen i Brottet Amfi. Kulturskolen skal også synge, men det er ennå ikke helt avklart hvor det skal skje. Enten her på Kystmuseet, eller nede i Brottet. Vi har et stort og ambisiøst program, sier Henriksen.

På Kystmuseet er det skiltet ny gangvei ned til Brottet.

"Fra en skole til en skole"

Anne Lise Eriksen opplyser at dugnadsgruppa i kulturvernforeningen vil holde Emilstua på Kystmuseet åpen for servering.

- Og så skal vi bruke anledningen til å markedsføre det historiske skoleprosjektet på den nye skolen. Prosjektet heter "Fra en skole til en skole". I den forbindelse er det laget et hefte som hver elev vil få med seg ett eksemplar av. Men det er et spennende prosjekt, som synliggjør skolehistorien på Hvaler, fra den første skolen, via etableringen av alle småskolene, og frem til i dag, hvor vi igjen er samlet på én skole. Heftet skal selges på bygdedagen, sier Paul Henriksen.

Powered by Labrador CMS