"Drømmen om Amerika"

Dag Solheim sammen med Tonje Solheim og Tirill Solheim. Tirsdag hadde de salgs-stand på torget på Skjærhalden.
Dag Solheim sammen med Tonje Solheim og Tirill Solheim. Tirsdag hadde de salgs-stand på torget på Skjærhalden.

Skattejakten på Hvaler - den perfekte familieaktiviteten i sommerferien

Er du på jakt etter en aktivitet litt utenom det vanlige i ferien? Da kan skattejakten på Skjærhalden, Sand og i Brottet være akkurat det du burde forsøke deg på.

Publisert Sist oppdatert

Skattejakten så dagens lys for første gang i fjor. Den gang deltok nær 800 barn - de aller fleste trolig sammen med ivrige foreldre.

Det er Dag Solheim, Fredrikstad-mann, TV-kommentator og produsent av Brottet-forestillingen "Drømmen om Amerika" som er ildsjelen bak Skattejakten. Ildsjel, fordi han har en genuin interesse av historien - i tillegg til at han slett ikke blir rik av denne typen skattejakt.

- Dette er egentlig noe som dukket opp hos meg fordi jeg ble utfordret av en familiefar jeg kjenner. Han ønsket seg en familieaktivitet på Hvaler om sommeren, forteller Solheim til Hvaler Budstikke.

Skattejakt og forestilling

Dermed begynte ballen å rulle, og det hele har endte med egen familieforestilling i Brottet ved navn "Drømmen om Amerika" - i tillegg til skattejakt.

- Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for gamle skipsvrak, og ved Sand har vi jo et gammelt vrak som stikker opp av sjøen. Visstnok det eneste synlige vraket fra de båtene som fraktet 700.000 nordmenn fra Norge til Amerika på 1800-tallet, sier Solheim.

Skattejakt på tre steder

Han tok kontakt med kompisen, ikke ukjente Lars Kilevold.

- Lars er fantastisk til å lage underholdning for barn, og etter hvert ble historien om "Drømmen om Amerika" formet, sier Solheim, som imidlertid ønsket mer enn bare en forestilling i Brottet. Aktivitet ble det - som sagt så gjort - og i fjor var det skattejakt på Sand og i Brottet.

- Og i år har vi utvidet med Skjærhalden. Nå kan barnefamilier gå på skattejakt i Brottet, på Sand og på Skjærhalden, sier Solheim.

Lærerikt

I Skattejakt-posene finner du premier, spørsmål, info og skattekart. Spørsmålene og skattekartet "henger sammen". Du beveger deg altså etter kartet og spørsmålene du får.

- Det er et tall på hver post, og bak på oppgavearket får dere et regnestykke. I Skattejakten får barna prøve seg på både matematikk, retningsorientering og kunnskap - i tillegg til informasjon om skipsvraket på Sand. Det er lærerikt. I tillegg er det mange premier i hver pose, sier Solheim.

I tillegg til skattekart og spørsmålsark, er resten av posen det reneste kinder-egget - med spennende premier.

Ti ekstra premier

Når du har svart på alle spørsmålene, kan du sette på navn, alder og telefonnummer. Deretter legger du svarene i Amerika-koffertene som står på Spar Skjærhalden, Sand Marina og i Brottet.

- 1. september trekker vi ut ti vinnere som får ekstra premier. Jeg tror de som blir trukket ut som vinnere vil bli overrasket over premiene, sier Solheim.

Han opplyser at du kan få kjøpt Skattejakten-posene i alle dagligvarebutikkene på Vesterøy og Kirkøy, samt på Lillefisk, Kornmagasinet, Byssa Strandcafé i Brottet, og kiosken på Sand Marina.

Historien om "Slaveskipet" på Sand

Det er mange historier om skipsvraket på Sand.

Fullriggeren "Ottone" ble bygget i Massachussets i USA i 1858. Hun fikk navnet "Slaveskipet", rett og slett på grunn av de forferdelige forholdene ombord da den skulle frakte kinesiske familier som skulle jobbe med jernbanen i California.

Hun fraktet også trelast langs kysten til Canada, før hun ble solgt til Norge i 1866, og fikk nytt navn - denne gang "Christiania".

Samme år seilte hun over Atlanteren med 319 emigranter, under ledelse av kaptein Baltazar Lange til rors. Turen tok nesten tre måneder.

Forestillingen

Forestillingen "Drømmen om Amerika" har sitt utspring i nettopp denne spennende historien, men den er laget som en humoristisk familieforestilling som Lars Kilevold har skrevet både musikk og tekster til.

- Lars er blant annet mannen bak musikken til "Karsten og Petra", serien som gikk på NRK i mange år, samt Gråtass-filmene og de to siste Knerten-filmene, sier Dag Solheim.

"Drømmen om Amerika" har premiere i Brottet fredag 29. juli. Deretter er det forestillinger 30. juli, 4. august, 5. august, og 6. august.

- Når sensommermørket begynner å senke seg over Brottet, skapes det latter og magi for store og små. Det vil du ikke gå glipp av, sier Dag Solheim.

Powered by Labrador CMS