Visesentralbanksjef Pål Longva sier at husholdningene med høyest gjeldsgrad omtrent har brukt opp den ekstra sparingen fra pandemien.
Visesentralbanksjef Pål Longva sier at husholdningene med høyest gjeldsgrad omtrent har brukt opp den ekstra sparingen fra pandemien.

Mange betaler for økt rente og høy prisvekst med bankinnskudd fra pandemien

98 prosent av norske husholdninger klarer ifølge Norges Bank å håndtere økt rente og høy prisvekst. De mener husholdningene flyter på bankinnskudd fra 2020.

Publisert

Renteøkningene strammer til den økonomiske hverdagen for familier med høy gjeld, men Norges Bank mener at de aller fleste husholdninger kan betjene gjelden i møte med økte kostnader, skriver Aftenposten.

– Ifølge analysene våre vil 98 prosent av husholdningene kunne håndtere og betjene gjeld uten en betydelig reduksjon i forbruket, sier visesentralbanksjef Pål Longva til avisen.

Den høye banksparingen i pandemiåret 2020 er en viktig grunn til at de fleste husholdningene klarer å håndtere økt rente. I Norges Banks rapport om finansiell stabilitet står det at en typisk husholdning i 2020 økte bankinnskuddet med en halv brutto månedslønn.

Tjenestekonsumet i Norge gikk drastisk ned i 2020 og 2021.

– I tillegg var det nesten full stopp i reisingen, slik at nordmenns forbruk i utlandet ble mye mindre. Med fortsatt god vekst i inntektene har dette ført til økte bankinnskudd, sier Longva.

– Det vi ser nå i 2023, er at husholdningene med høyest gjeldsgrad omtrent har brukt opp den ekstra sparingen fra pandemien. De med lavere gjeldsgrad har fremdeles mye igjen, fortsetter han.

Powered by Labrador CMS