Bekk skiftet retning i Aremark – Norge er blitt 500 kvadratmeter mindre

Grensebekken i Aremark i Viken fylke har skiftet retning. Det betyr at et område på 500 kvadratmeter nå ligger på svensk side av grensen, og ikke i Norge.

Publisert

Bekken i Aremark markerer skillet mellom Norge og Sverige, men etter at den har skiftet retning må grensen mellom de to nabolandene endres.

– Bekken har tatt en snarvei. Det er naturen som går sin gang, og det endrer på hva som er Norge og hva som er Sverige. Det er ikke store verdier, men likevel, sier grunneier Ole Anker-Rasch til NRK.

Grensen mellom de to landene oppdateres hvert 25. år, og endringen av den lille bekken er blitt notert hos den norske grensekommisjonen. I disse dager gjør grensekommisjonen den nyeste justeringen, et arbeid som startet i 2020 og skal holde på til 2024.

– Vi har ikke myndighet til å flytte grensepunkter. Men ved hjelp av flybilder og befaringer i terrenget oppdaget vi at bekken hadde endret løp. Det nye løpet er den nye grensa, sier Tor Erik Bakke i grensekommisjonen.

Den nye grensa må formelt godkjennes av både det norske og svenske utenriksdepartementet, selv om det bare dreier seg om 500 kvadratmeter.

Grunneieren selv mister ikke nattesøvnen av å «miste» noen kvadratmeter til Sverige.

– Dette er uproduktiv myr, og uansett fredet areal. Dette går nok veldig rolig for seg. Det er nok ingen som hisser seg opp over denne lille justeringen, sier han til NRK.

Powered by Labrador CMS