Meninger:

En tidslinje og nærmere om kvikksølvfunnene i Kosterhavet og Ytre Hvaler nasjonalparker
Miljødirektoratet vet. De vet at dette sannsynligvis kom fra prøvemudringen. Hadde de ment at kilden lå et annet sted enn fra prøvemudringen, ville de ha sagt det. I stedet er de tause, skriver Per Arnold Wiig og Morten Sandberg i denne kronikken.
Saken
gjelder et massivt kvikksølvutslipp i Ytre Oslofjord, trolig forårsaket av prøvemudring
i Fredrikstad – og hvordan norske myndigheter har valgt å se en annen vei.
Bakgrunn: Forskning på sårbare korallrev
Tjärnö marine laboratorium, underlagt Göteborgs universitet, forsker på kaldtvannskoraller i Kosterhavet. I EU-prosjektet LIFE Lophelia overvåkes hvordan sedimenter påvirker korallene. Derfor plasseres det rutinemessig ut sedimentfeller – blant annet ved Tisler, Säcken og Väderöarna – for å samle partikler til analyse.
Mudringen i Borg havn
Mellom 7.–23. november 2022 utførte Kystverket en prøvemudring i Borg havn. Om lag
3.000 m³ sjøbunn ble gravd opp. Rundt 1000 m³ ble dumpet ved Svaleskjæra – rett ut i havet i strømførende farvann mot Sverige.
Det forskerne oppdaget i sedimentfellene fra denne perioden ble det funnet ekstremt høye nivåer av kvikksølv:
- Säcken: 1210 mg/kg
- Tisler: 720 mg/kg
- Väderöarna: 159 mg/kg
Til sammenligning starter fareklasse 5 i norsk klassifisering ved 1,45 mg/kg.
Tallene er de høyeste som noensinne er målt i Skandinavia – på nivå med Minamata-bukta i Japan før den ble erklært som internasjonal miljøkatastrofe (men der over lengre tid).
Svensk politianmeldelse – norsk passivitet
Funnene ble kvalitetssikret i samarbeid med Göteborgs universitet og politianmeldt i Sverige som grov miljøkriminalitet. Svensk politi etterforsket, men måtte henlegge da kilden lå i Norge og utenfor deres jurisdiksjon. Alt pekte mot prøvemudringen.
11. juli 2024 varslet forskerne Miljødirektoratet i Norge med full dokumentasjon. 9. august svarte direktoratet – med en kort e-post der de frikjente mudringen basert på Kystverkets egen vurdering (via NGI).
Og det er her skandalen starter:
Tallene burde utløst alarm. I stedet ble saken avvist og lukket – uten undersøkelser.
Hvordan dette ble kjent i Norge
Våren 2025 tok forsker Halvor Torgersen på Hvaler kontakt med Tjärnö for å høre om korallprosjektet. Da ble han gjort kjent med hele historien – og varslet oss og Hvaler Budstikke 14. mai.
Vi begjærte innsyn i saken hos Miljødirektoratet – og fikk bekreftet at alt svenskene hadde sagt, stemte. Saksbehandlerens irritasjon over vår innblanding vitner kanskje om nervøsitet.
Videre utvikling
Vi har siden presset på:
- Fredriksstad Blad har skrevet flere artikler.
- Vi har publisert all dokumentasjon.
- Naturvernforbundet har politianmeldt forholdet i Norge.
- Bellona har gitt sterk kritikk.
Etter sterkt press sa Miljødirektoratet 10. juni i Fredrikstad Blad at de ville kontakte svenske myndigheter. Vi begjærte innsyn 1. juli og fikk svar 4. juli. Men fortsatt er det kun snakk om trenering – som å be om kartkoordinater de allerede har fått. Ingen tegn til å ville gå dypt inn foreløpig.
Hva Miljødirektoratet vet – og hvorfor det er alvorlig:
La oss være tydelige:
Miljødirektoratet vet. De vet at dette sannsynligvis kom fra prøvemudringen. Hadde de ment at kilden lå et annet sted enn fra prøvemudringen, ville de ha sagt det. I stedet er de tause.
Det finnes ingen ubåtvrak, nedbør fra Asia eller ukjente kilder i Halden som kan forklare disse ekstreme målingene – nøyaktig i perioden 7.–23. november 2022. Sjansen for et annet tilfeldig massivt utslipp samtidig fra en totalt ukjent kilde, er nær null. Alt peker på prøvemudringen.
Dette bekrefter det vi og flere forskere har fryktet:
At det finnes giftlommer i sjøbunnen ved Glommas utløp – og at minst én av disse ble forstyrret under prøvemudringen. Dermed ble kvikksølvet frigjort.
Konsekvensen:
Et kvikksølvutslipp har allerede skjedd. Ingen hadde kontroll. Er det i det hele tatt forsvarlig å mudre i Borg havn?
Avslutning
Dette handler ikke bare om sedimenter og målinger. Det handler om tillit. Tillit til offentlige prosesser og offentlige prosjekter. Vi mener det er ingen grunn til slik tillit i hverken prosessen rundt eller selve prosjektet mudring av Borg havn.
Det dreier seg også om hvem som tar ansvar – og hvem som feier ting under teppet.
Vi slipper ikke denne saken. Og vi forventer at politiet etterforsker – ikke henlegger. Isotopundersøkelser av kvikksølvet kan bli avgjørende.
Saken må tas på høyeste alvor. Dette gjelder livet i sjøen – og vår alles rett til å få fakta på bordet, og en mulighet til å avverge en katastrofe.
Med vennlig hilsen
Foreningen Redd Hvalerskjærgården og Oslofjorden
Per Arnold Wiig, Morten Sandberg