Vinspalten

VIN: Dom. Bulliat Bibine Beaujolais Village 2021.
VIN: Dom. Bulliat Bibine Beaujolais Village 2021.

Deilig druejuice

Da jeg begynte å smake vin på 1990-tallet, var Beaujolais synonymt med skvip. Nå er Beaujolais den nye vinen.

Publisert
VIN: Dom. Bulliat Bibine Beaujolais Village 2021, kr 182,90.
VIN: Dom. Bulliat Bibine Beaujolais Village 2021, kr 182,90.

Ukas rett med stekt kyllingbryst og en nydelig grønnkålsalat bør serveres med enten surøl eller en lett og fruktig rødvin. Kylling i seg selv er for så vidt en råvare som også lett lar seg kombinere med champagne og fyldig hvitvin.

Det samme gjelder vinaigretten med bringebæreddik og flere av de andre salatingrediensene – de vil trives med både en vellagret champagne og en klassisk hvit burgunder.

Det er innslaget av tørkede tranebær som gjør rødvin til min favoritt til retten. For at kombinasjonen skal fungere godt, må vinen ha sursøt frukt, frisk syre og moderate tanniner. Slik unngår vi at møtet med eddiken og grønnkålen blir for røft.

En italiensk dolcetto eller sangiovese kan være gode matcher til retten, men valget falt til slutt på en trendy og lettdrikkelig gamay fra området Beaujolais.

Dom. Bulliat Bibine Beaujolais Village 2021 (varenummer 10112701, basisutvalget, kr 182,90) er et stjerneeksempel på transformasjonen som har foregått i regionen de siste to tiårene. Vinen leverer saftig frukt, god balanse og fantastisk kvalitet for prisen. Den dufter og smaker tranebær, steinfrukter, bringebær og anis som smelter sammen med den stekte kyllingen, tranebærene og grønnkålen.

Vinens kryddertone og behagelige touch av varm jord svinger seg med rettens umami fra eddik, nøtter og parmesan – og det blir opplagt at dansepartnerne er som skapt for hverandre.

Vin som dette bør verken lagres, overtenkes eller analyseres i hjel – men bare drikkes med velbehag.

Powered by Labrador CMS