Leserinnlegg

- Vi må alle stå skulder ved skulder - møt opp på infomøte «Nei til giftdumping»

Dette er en kronikk. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Publisert Sist oppdatert

Hvaler kommunestyre har imponert veldig mange med sitt modige Nei! til dumping av giftmudder midt i skjærgården sin. De har tatt på største alvor graverende rapporter som har vært gjemt i fantastiske mengder materiale, som ligger til grunn for tillatelsen fra Miljødirektoratet til Kystverket for mudring og dumping.

Alle disse rapportene er skrevet så fagmessig og uforståelig, at det er helt umulig å forstå for menigmann.

Noen vil si at enkelte er det knapt nok forfatterne selv som forstår.

Med hjelp fra eksperter har noen av disse blitt "oversatt" til forståelig norsk. To eksempler:

I 2014 skrev firmaet Rambøll en rapport om spredning av kvikksølv. De konkluderte med at det ville det være verre i 21 måneder etter dumping, før kvikksølvnivået i sjøen ville være det samme eller bedre.

Dette ble aktivt solgt inn til Hvaler og Fredrikstad da de sa ja i 2014.

I 2018 laget samme Rambøll, samme ansvarlige personer, en ny rapport. Der kommer det frem at tiden har økt fra 21 måneder til 30 ÅR!

Dette ble ikke tydelig formidlet til verken Hvaler eller Fredrikstad kommuner, og har først kommet frem i lyset i løpet av de siste måneder.

Videre har prøvemetodikken som Kystverket har brukt, blitt undersøkt. I 2006 fant det Norske Veritas kvikksølv i mudderet, opp til 9,2 mg. Fareklasse fem (verste) er 1,45/mg.

Kystverket tok over prøvetakingen, og resultatene ble bedre, merkelig nok.

Videre er ikke metodikken vitenskapelig basert. Det er tatt 80 prosent færre prøver enn anbefalt av SFT. Det er flere områder på størrelse med flere fotballbaner som ikke er undersøkt i det hele tatt. Det er ingen som vet hva som skjuler seg i dette mudderet, etter 100-150 år med utslipp fra industri langs Glomma. Faren for "hot spots", eller giftlommer, er mye mer enn sannsynlig.

Ubåt U-864 på Fedje i Hordaland inneholder 65 tonn kvikksølv. De forskjellige regjeringer har utredet og sendt ministre på besøk siden 2003. Nå skal kvikksølvet opp, og resten begraves.

I Fredrikstad ligger det samme mengde, minst. Dette skal graves opp og slippes ut i sjøen igjen et par km lenger ut!

Det er ikke til å begripe!

Det er fantastisk at Hvaler tar grep. Det er tragisk at Fredrikstad kommune tenker å tillate dumping på sitt hjørne av Svaleskjæra, og la giften sige over til Hvaler.

Vi må alle stå skulder ved skulder med Hvaler kommune og deres kommunestyre - og få en slutt på dette. Alt mudder må på land, kort og greit. Noe annet blir overhodet ikke akseptert.

Støtt oppunder saken, og møt opp på infomøtet i Fredrikstad bibliotek, i regi av Neptune Network og Redd Hvalerskjærgården 11. januar klokken 18.30. Sammen er vi sterke! Takk!

Med vennlig hilsen

Redd Hvalerskjærgården

Nei Til Kystverkets sjødeponi – alt på land.

Per Arnold Wiig, leder

Morten Sandberg, styremedlem

Powered by Labrador CMS