Krigen i Ukraina

Ordfører Mona Vauger opplyser at Hvaler kommune nå jobber med å planlegge organiseringen av ukrainske flyktninger som kommer til Hvaler.
Ordfører Mona Vauger opplyser at Hvaler kommune nå jobber med å planlegge organiseringen av ukrainske flyktninger som kommer til Hvaler.

- Viljen til å hjelpe er enorm

Hvaler kommune jobber nå på spreng med planene om å organisere og integrere ukrainske flyktninger på Hvaler. Foreløpig har det kommet i overkant av 20 flyktninger til kommunen.

Publisert

Alle med kollektiv beskyttelse i Norge har rett til barnehage og skole innen fire uker, og Kunnskapsdepartementet og kommunene jobber nå med å sikre at alle barn får det tilbudet de har krav på.

Foreløpig har det ankommet rundt 20 flyktninger til Hvaler. Foreløpig er ingen barn skrevet inn i skolen.

Ordfører Mona Vauger opplyser at de ukrainske krigsflyktningene er innlosjert i private hjem. Ansatte i Hvaler kommune jobber nå med å skaffe flyktningene boliger.

- I forhold til en beregningsmodell, skal Hvaler kommune ta imot 15-20 flyktninger. Dette handler om at vi skal stille opp med skole, helsetilbud og integrasjon av flyktningene. De skal også inn i introduksjonsprogrammet. Det betyr at de har plikt til å starte med norskundervisning og samfunnsopplæring, sier Mona Vauger.

Stor vilje til å hjelpe

Mye skal rigges, og Vauger presiserer at lysten til å åpne opp for å hjelpe, er stor i kommunen.

- Viljen til å hjelpe er enorm. Vi skulle så gjerne bare ha åpnet opp slusene, men det kan vi ikke gjøre før ting er planlagt organisert. Ting på gjøres på en ordentlig måte, slik at vi kan gi det beste tilbudet til hver enkelt. Ja, for alle parter, også innbyggerne på Hvaler, sier Vauger.

Asylmottak i private hjem

Hun opplyser at Staten nå har åpnet opp for å kunne ha en form for asylmottak i private hjem.

- Staten har åpnet for at man kan ha en form for asylmottak hjemme hos folk. Når flyktningene er registrert hos asylmottaket i Råde, så kan de i mellomtiden oppholde seg i et privat hjem. Men da har kommunen en utredningsplikt. Vi skal utrede blant annet yrke og helse, slik at vi kan løse ting på best mulig måte. Det er en krevende jobb, men nå har vi flinke folk som jobber døgnet rundt for å finne ut hvordan vi skal organisere oss best mulig for alle parter, sier Vauger.

Den frivillige innsatsen er stor i Hvaler-befolkningen.

- Mange vil hjelpe. Ja, alle vil hjelpe på en eller annen måte, og da er det vår oppgave som kommune, å organisere det slik at det blir rett. Vi strekker oss veldig langt, men vi må også følge loven, sier Vauger.

Møte gjorde inntrykk

Nylig hadde hun et møte med to ukrainske kvinner som har kommet til Hvaler. Det gjorde inntrykk på ordføreren.

- Det gjorde voldsomt inntrykk på meg. Disse menneskene har reist fra alt de har. Det er rett og slett vanlige folk som deg og meg, og så forteller de historier som er helt uvirkelige. Det gjør inntrykk, sier Vauger.

Utdanningsplan

NTB skriver at Utdanningsforbundet har bedt regjeringen etablere en mottaksplan som også sikrer at barn og unge blir tatt godt imot ved ankomst til Norge og raskt integrert i barnehager og skoler.

– Det er helt avgjørende at myndighetene er tydelige og raske i den praktiske håndteringen, og at de stiller opp, sier leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet til NTB.

Powered by Labrador CMS