Skiltet som forteller deg at gang- og sykkelveien på Kirkøy skal åpne denne høsten, lurer deg. Gang- og sykkelveien åpner nemlig ikke før til våren.
Skiltet som forteller deg at gang- og sykkelveien på Kirkøy skal åpne denne høsten, lurer deg. Gang- og sykkelveien åpner nemlig ikke før til våren.

Gang- og sykkelveien åpner ikke før 31. mai 2022

Trodde du at den nye gang- og sykkelveien på Kirkøy skulle åpne i høst? Det gjør den ikke. Koronapandemi og karanteneregler, samt arbeidet med Kjøkøysundbrua sørger for at åpningen blir utsatt til 31. mai 2022.

Publisert

Skiltet lyser mot oss. "1,4 km ny gang- og sykkelvei åpnes høsten 2021". Skiltet har stått der fra det første spadetaket ble tatt.

Men skiltet lyver. Sannheten er at Kirkøy-innbyggerne ikke får nytte av gang- og sykkelvei før til våren - eller skal vi kanskje si sommeren - og det har vært klart en god stund.

Koronakonsekvenser - og bruarbeid

- Årsaken er indirekte konsekvens av koronapandemien, opplyser Arne-Rino Bergli, prosjektleder utbygging prosjekt 2 i Viken Fylkeskommune.

- Ting har tatt lenger tid, som følge av pandemien. Det er i første rekke karantenereglene som har rammet entreprenøren. Ikke bare på grunn av utenlandsk arbeidskraft, men enda mer på grunn av karanteneregler for nærkontakter av de norske arbeiderne. Entreprenøren har rett og slett manglet arbeidskraft, sier Bergli.

Han bekrefter også at arbeidene med Kjøkøysundbrua har forsinket prosessen.

- Men bare med ti prosent. Utfordringen er at de ikke kan kjøre tungtransport over brua så lenge den vedlikeholdes, sier han.

Materiellmangel

Entreprenøren har også manglet materiell for å ferdigstille prosjektet.

- Det har vært utfordringer med å få tak i materiell de trenger til å legge i bakken, slik som rør, kummer og diverse andre ting, sier Bergli.

- Det er en god stund siden dere ble klar over denne forsinkelsen. Likevel lyser det fortsatt et gult skilt mot oss som forteller om høståpning når vi kjører forbi?

Ja, det er misvisende, og burde vært fjernet. Vi skal fjerne dette skiltet, og erstatte det med nytt, sier Bergli.

Vinterstopp i asfaltproduksjon

Han opplyser at den lange forsinkelsen også handler om at asfaltverkene stopper sin produksjon i midten av desember.

De stenger fra midten av desember og frem mot påske. På den måten "mister" vi fire måneder. Vi kunne kjøpt asfalt fra et verk i Oslo, men dette hadde blitt en betydelig merkostnad. Det ønsket vi ikke, sier Bergli.

- Føler oss maktesløse

Ordfører Mona Vauger mener Hvaler kommune er satt helt på sidelinjen når det gjelder vedlikehold og veiprosjekter i Hvaler. Hun er særdeles lite fornøyd med utsettelsen av ny gang- og sykkelvei.
Ordfører Mona Vauger mener Hvaler kommune er satt helt på sidelinjen når det gjelder vedlikehold og veiprosjekter i Hvaler. Hun er særdeles lite fornøyd med utsettelsen av ny gang- og sykkelvei.

Ordfører Mona Vauger er fortvilet over situasjonen. Hun er særdeles lite fornøyd med utsettelsen.

- I likhet med saken om vedlikehold av veien gjennom Svanekil gård, er Hvaler kommune helt satt på sidelinjen. Vi føler oss ærlig talt litt maktesløse, sier Hvaler-ordføreren.

- Vauger opplyser at Hvaler kommune for en tid tilbake mottok en e-post fra Viken fylke, der det ble opplyst at gangveiprosjektet ikke vil bli ferdigstilt før neste vår. Begrunnelsen var vedlikeholdsarbeidet med Kjøkøysundbrua.

Skulle klippe snor og se på andre prosjekter

- Vi gledet oss til å åpne gang- og sykkelveien i høst, slik at innbyggerne våre kunne ta den i bruk. Samferdselsråden skulle komme for å klippe snoren, og vi hadde også planer om å ta ham med rundt på Hvaler for å se på prosjekter som vi ønsker å gjennomføre. Men nå er det altså utsatt til våren, sier en litt oppgitt Mona Vauger.

Hvaler kommune har likevel invitert samferdselsråden til Hvaler i slutten av oktober for å se på veien gjennom Svanekil gård, gang- og sykkelvei i brattbakken på Hauge, samt fergesambandet på Hvaler.

- Alt dette er viktige prosjekter som ligger foran oss, og som vi ønsker å snakke med samferdselsråden om, sier Vauger.

Powered by Labrador CMS