Meninger:

Svar på Bergstads påstand om at fjorden ikke er syk

Dette er en kronikk. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Publisert

Tidligere forsker på Havforskningsinstituttet,  Odd Aksel Bergstad, påstår i Hvaler Budstikke 13. februar at Oslofjorden ikke er syk. Ja, han hevder også at det er populisme å påstå at noe annet. 

Vi som har vokst opp, og lever ved fjorden og som har sett utviklingen, fortviler over slike påstander.

I 2017 fikk Venstre med seg et samlet Storting på en anmodning til regjeringen om å lage en plan for å redde Oslofjorden. To år senere la regjeringen frem en rapport som viste hvor dårlig det sto til. 

I 2021 ble "Tiltaksplanen for Oslofjorden" lagt frem, med 63 konkrete tiltak som må gjennomføres. Et oslofjordråd ble oppnevnt for å følge arbeidet, ledet av klima- og miljøministeren.

Regjeringen har også lansert en egen tiltaksplan for å redde fjorden, og klima- og miljøministeren leder et eget oslofjordråd som følger opp arbeidet. 

Samtlige store politiske partier har det å redde Oslofjorden høyt på sin politiske agenda. Hva sier Bergstads tidligere kollegaer på Havforskningsinstituttet? 

Jo, to fremtredende forskere kalte i 2018 Oslofjorden syk i en kronikk i Aftenposten. Den er ikke blitt noe bedre siden den gang, snarere tvert imot!

En analyse gjort av Havforskningsinstituttet i 2024, fremhever at fiske er den faktor som påvirker økosystemene i ytre fjord mest. 

Til tross for dette påstår Bergstad kategorisk at et fiskeforbud vil ikke ha noen særlig effekt. Han er likevel enig i at det er for tidlig å evaluere torskefredningen. 

Bergstad nevner at: "Et viktig argument for å etablere nullfiskeområder, er at det vil kunne fremme tilvekst av store dyr", men han mener også at det ikke er bevist at dette hjelper i Norge. 

Han ignorerer dermed kunnskap fra utallige plasser rundt om i verden som demonstrerer at slik fredning virker.

Odd Aksel Bergstad tror verken at fjorden er syk, eller på at det å stoppe fiske vil virke. Han har heller ingen forslag til hva man kan gjøre for å redde fiskebestandene og fjorden for kommende generasjoner. 

I dag jobber alle kommunene i ytre og indre fjord aktivt for å gjøre sitt for å redusere forurensningen fra befolkningen, og også landbruket bidrar positivt. Fjorden, fiskebestandene og alt det andre livet i fjorden kan reddes hvis alle gjør sitt!

 

 

 

Powered by Labrador CMS