Ungdomsrådet fikk 50.000 kroner fra salget av eplemost

Forbrødringstanken ligger i bånn når Lif Laga besøker Hvaler. Her får Oliver Ludvigsen og Bjørn Oskar Rød fra Hvaler Barne- og ungdomsråd overrakt en sjekk på 50.000 kroner fra Anton Martin Sørholt og Maria Reff fra Stovner. Pengene skal gå til ungdom som ønsker å starte noe eget, eller trenger midler til det de driver med.

Nå kan Hvaler-ungdom søke om penger til drift eller oppstart av egne prosjekt

Salg av eplemost har sikret Hvaler Ungdomsråd 50.000 kroner. Ungdom på Hvaler kan søke om å bruke pengene til oppstart eller drift av egne prosjekt.

Publisert Sist oppdatert

Det var stor stas og brede smil å se da to ungdomsrepresentanter fra Stovner-prosjektet Lif Laga overrakte sjekken på 50.000 kroner til Oliver Ludsvigsen (14) og Bjørn Oskar Rød (14) fra Hvaler Barne- og ungdomsråd. Overrekkelsen skjedde på Skjærhalden torg.

Pengene kommer fra salget av den eplemosten som Lif Laga presset under Eplefestivalen i 2019.

- Overskuddet skal gå tilbake til ungdommen på Hvaler som trenger midler til å drive eller starte med noe, sier Thomas Holmen Olsen, kultursjef i Hvaler kommune.

Enkel søknadsprosess

Tanken er at Barne- og ungdomsrådet skal disponere pengene etter enkle kriterier. Og det skal være enkelt for ungdom å søke.

- Vi ønsker at søknadsprosessen skal være enkel. Vil noen bli kunstner og trenger utstyr, så kan du sende en kort og enkel søknad som skal gi raske penger, sier Holmen Olsen.

Hvaler ungdomsråd er et politisk organ med og for barn og ungdom, som følger det samme prinsipper som andre politiske organer. Representantene i ungdomsrådet blir valgt for to år. Nylig ble det valgt nytt ungdomsråd i Hvaler.

Plan for plukk og salg på Hvaler

Åsmund Gylder fra Oslo er leder og initiativtaker for Stovner-prosjektet, men han understreker at Lif Laga handler om mye mer enn bare penger.

- Det handler om samskaping, bærekraft og mange andre kule ting. Nå håper jeg vi kan få til et møte med ungdom fra Hvaler i løpet av november eller desember, og legge en plan for neste år. Hvordan vi skal begynne å selge disse bagene med saft, og hvordan masse ungdom fra Hvaler kan bli med for å plukke epler, sier Gylder.

Åsmund Gylder er initiativtaker og primus motor for Lif Laga, som startet på Stovner i Groruddalen i 2016.

Framtidstro og kraft

Eksempelvis ser han for seg at ungdom fra Hvaler kan stå på Skjærhalden torg og selge eplemost og vafler, og tjene penger – blant annet som en sommerjobb.

- Vi som jobber med Lif Laga er fornøyde hvis vi kan gi Hvaler-ungdom følelsen av at dette er noe som gir framtidstro og kraft. For det er det dette prosjektet handler om, påpeker Gylder.

Råd: - Få fram budskapet

Instagram er en populær kanal for ungdom. Gylder foreslår at Hvaler ungdomsråd lager egen konto på Instagram.

- Begynn med å opplyse at dere har 50.000 kroner som skal deles ut til ungdom som vil starte med noe. De sender bare en enkel søknad, gjerne på SMS. Trenger du nye gitarstrenger, eller PC til et prosjekt, så kan Hvaler-ungdom søke om penger fra ungdomsrådet. På Instagram er det lett å få fram budskapet, og folk blir sugne, sier Gylder.

Idealistisk prosjekt

Lif Laga startet som er frivillig idealistisk prosjekt i 2016, men har utviklet seg til et omfattende samarbeidsprosjekt med både offentlige og private aktører.

- I sommer hadde vi 50 ungdommer i full jobb, på tarifflønn i tre-seks uker. Ungdommene plantet 250 epletrær rundt omkring i Groruddalen. De laget også trekasser av ombruksmaterialer som vi selger eplemost i, forteller Gylder.

Plukke epler – en vakker greie

Oppstarten kom som en konsekvens av at Stovner ungdomsråd ønsket å gjøre noe for enslige, mindreårige asylsøkere som hadde kommet til Norge.

- Da ble det å plukke epler en vakker greie for disse ungdommene. Etter hvert kom det ikke så mange asylsøkere til Norge, så da har det blitt et rent ungdomsprosjekt. Men vi har gjort oss bemerket. Odføreren i Oslo er med og plukker hvert eneste år. Vi har også plukket epler med kronprinsessen. Alt dette gjør at ungdommen føler at de blir lagt merke til, påpeker Gylder.

Presset epler i to dager

Nylig hadde han med seg en gjeng med ungdom fra Oslo som presset epler i to strake dager på Skjærhalden torg.

- Vi er her for å vise folk på Hvaler at det går an å gjøre det her også. I Oslo har vi hele skoletrinn som plukker, presser og selger eplemost. Det er hundrevis av elever som plukker tonnevis av epler. Og det er egentlig hele konseptet. Ungdommene får litt penger tilbake for det de plukker. Så får de mulighet til å selge eplemosten og skape verdier til klassekassa eller idrettslaget sitt, sier Gylder.

Eplepressa til Lif Laga gikk i to dager til ende da Stovner-prosjektet besøkte Skjærhalden nylig.

Håper Hvaler-ungdom vil delta

Nå håper Gylder at Hvaler-ungdom vil melde seg neste år.

- Det blir penger av det, og eplemosten er nydelig. Overskuddet av det som ble plukket her og presset under Eplefestivalen i 2019 (avlyst 2020 og 2021), er solgt i etterkant. Avtalen er en 50-50-fordeling av overskuddet mellom Hvaler ungdomsråd og Lif Laga. Vi gjør mesteparten av jobben, men det kan vi snu på ved å få Hvaler-ungdom til å delta, og dermed tjene enda mer penger, sier Gylder.

Forbrødringstanken

Han understreker at Lif Laga vanligvis ikke reiser rundt og gjør dette for andre.

- Nei, men vi vil gjerne at folk skal møtes, og det er forbrødringstanken som ligger i bånn av samhandlingen i hagene. Det her, disse 50.000 kronene, er et godt eksempel som hva som kan bli av midler dersom man står på og jobber sammen, sier Åsmund Gylder.

Powered by Labrador CMS