Meninger:

I denne kronikken oppfordrer Ragnar S. Thorkildsen Fredrikstads ordfører Arne Sekkelsten til å annulere det famøse bystyrevedtaket om å droppe giftig avfall inn til Hvalers grense, og å be Hvaler kommune om unnskyldning.

"På bakgrunn av disse hendelser, vil jeg oppfordre ordfører Arne Sekkelsten til å annulere det famøse vedtaket om å droppe giftig avfall inn til Hvalers grense, og å be Hvaler kommune om unnskyldning"

"Kystverket kom med opplysninger og forsikringer til det norske folk om hvor trygt og bra metoden for mudring var, og hvor hvor lite mudringen skal spre sedimenter i vannmassene. I ettertid viser svenske målinger gjennom syv såkalte målefeller, at spredningen var målbar helt til Väderøerna, på høyde med Fjellbacka, skriver Ragnar S. Thorkildsen i denne kronikken. 

Publisert

Kilde: Norges geologiske undersøkelse.NGV.nr.148/1988 og Stortinget nr.15:1005.

Borregård Ind. Ltd. Sendte 10.12.1987 ut en pressemelding om bedriftens kvikksølvutslipp, benevnes Hg. Meldingen viste et Hg-utslipp på ca. 130 tonn siden kloralkalifabrikken ble satt i drift i 1949. Vær klar over at det er bedriftens egne tallverdier vi her må forholde oss til.

Omtrent 70 tonn Hg anses tapt til vannet i Glomma, og 15 tonn er deponert i grunn på bedriftens egen avfallsplass på Oppsund. 

Utslippene fortsatte i 10 år til, så det er grunn til å anta at 85 tonn Hg er deponert i elven fra Borregård og ut i sjøen. 

Et rimelig estimat tilsier at volumet i alle fall ikke er mindre, når ingen annen instans kan verifisere dette. 

I tillegg til de store kvikksølvutslippene som fant sted, har det vært store utslipp av miljøgifter og andre tungmetaller som kobber, krom, bly, sink m.fl. Husk at alt dette har sedimentert seg overalt på sin ferd gjennom Glomma.

Et spørsmål som sikkert mange har gjort seg, og som utvilsomt er vanskelig å forstå, er hvordan Kystverket kan skille mellom rene og forurensede masser. Jeg skal etter beste evne forsøke å anskueliggjøre hvordan Kystverket ser dette for seg: 

Når Kystverket estimerer for hvor store volumer av sedimenter som må bringes på land for deponering, så legger de til grunn en "antagelse" om at sedimenter ligger på bunnen i kronologisk rekkefølge. Så langt kan dette for såvidt være akseptabel logikk og resonnement . Imidlertid forutsetter dette at sedimentene er kronologiske i tid, nedover i dypet, og at en ren stikkprøve betyr rene masser under denne.

Man er imidlertid kjent med undersøkelser som tyder på at så ikke stemmer. 

Glommaestuariet (estuarier er områder hvor ferskvann fra elver møter sjøvann) er et dynamisk område med vekselvis sedimentering, erosjon og forflytning av masser, avhengig av vannføringen. Er vårflommen stor nok, kan den fjerne store deler av de tidligere sedimenterte massene i dype lag og sørge for å sedimentere et helt annet sted.

Som man forstår, er første del av Kystverket sitt resonnement faktisk holdbart, mens andre og avgjørende resonnement, om at sedimentene hele tiden har lagt i ro i kronologisk rekkefølge, er fullstendig misvisende.

At Kystverket har trukket feil slutning harmonerer også med hva de svenske forskerne hevder om grunnen til de alarmerende høye målinger Hg de fant på sine målestasjoner.

Turbiditeten i de oppvirvlede vannmasser som følge av grabbens arbeid på bunnen var meget stor. 

I sterk kontrast til Kystverkets opplysninger. 

Kystverket kom med opplysninger og forsikringer til det norske folk om hvor trygt og bra metoden for mudring  var, og hvor hvor lite mudringen skal spre sedimenter i vannmassene.

I ettertid viser svenske målinger gjennom syv såkalte målefeller, at spredningen var målbar helt til Väderøerna, på høyde med Fjellbacka.

For sammenligningens skyld kan nevnes at u-båten utenfor Fedje var lastet med drøye 60 tonn kvikksølv. Skulle dette komme ut i de frie vannmasser, så ville det synes så langt som til Barentshavet. 

Skulle det mot formodning bli en fortsettelse på mudringen i Glomma/løperen med samme ubrukelige metode, er det all grunn til å anta at kvikksølvmålingene vil øke, og at innholdet av kvikksølv blir så høyt at fisk, reker, krabber, muslinger og blåskjell m.fl. arter vil få spiseforbud. 

Dette er ikke for å male fanden på veggen, men for å anskueliggjøre hvor alvorlig kvikksølv er. Det skal ikke mange gram til for å ta livet av et menneske. 

Den eneste farbare vei for at mudring kan finne sted er at man engasjerer entreprenører som bruker moderne og beste metoder, dvs. suge opp massene og deponere alt på land. Tøvet om at det koster penger burde dere skamme dere for å nevne.

Det er også påkrevd å hevde, og for å få bukt med skjulte utslipp og miljøkriminalitet, er at kommunene oppretter en uavhengig kontrollenhet som bruker eget måleutstyr, og selv avleser disse. 

Mange bedrifter vil nok holde seg til pålagte utslippsverdier. Imidlertid er det vel også slik at for å forsikre seg om at alt er sannferdig informasjon, så kan vi ikke la bukken passe havresekken. 

I etterpåklokskapens lys kan vi registrere at Kystverket med sine feilslåtte kalkyler om kostnadene for mudring, medførte at pengestrømmen fra det offentlige opphørte, enn så lenge. Når vi i tillegg nå har fått svenskene til å våkne , idet Kystverkets forsikringer om at spredningen av sedimenter ikke var som de hevdet, da er det kanskje på tide å ta av seg de mørke brillene og se ting som de er.

På bakgrunn av nevnte hendelser, som i all hovedsak først og fremst vil ramme Hvaler kommune med full tyngde, vil jeg oppfordre Fredrikstads ordfører Arne Sekkelsten til å annulere det famøse vedtaket om å droppe giftig avfall inn til Hvalers grense, og å be Hvaler kommune om unnskyldning.

Mvh Ragnar S Thorkildsen

Powered by Labrador CMS