Meninger 

- Spar oss for dårlig skjulte usannheter i ettertiden, nå har det vært nok, skriver Ragnar S. Thorkildsen i en kronikk.

- Spar oss for dårlig skjulte usannheter i ettertiden, nå har det vært nok

Dette er en kronikk fra Ragnar S. Thorkildsen. Kronikken gir uttrykk for skribentens mening.

Publisert Sist oppdatert

Prosjektleder for mudringen i Borg Havn, Glomma, Martin Fransson, avviser totalt at prøvemudringen er "synderen" i alarmerende høye kvikksølvverdier , og at sedimenter spres i vannmassene.

Så, Martin Fransson, dine kategoriske avvisninger av svenske forskeres målinger og kompetanse står til troende, synes du ?

Her snakker vi om kompetente maritime forskere, tilsluttet forskningsstasjonen syd for Strømstad, under ledelse av universitetet i Gøteborg, som i en årrekke har forsket på det maritime miljøet i Kosterfjorden. De til og med etterkontrollerte resultatet fra sine syv målestasjoner og måleinstrumentene. 

Beklager så mye, Martin Fransson, men nå er det vel bare de med særinteresser som tror på deg !

Du tror det nok heller ikke, men er langt på vei forpliktet som prosjektleder i Kystverket til å utføre oppdraget som Nasjonal Transportplan, ved samferdsel minister Jon Ivar Nygård har besluttet, og som sterke krefter ivrer for.

Igjen, Martin Fransson, det er visst nødvendig å repetere omstendighetene rundt prøvemudringen og fiskeoppdretts-bedriften Fredrikstad Seafood på Øra sin opplevelse med prøvemudringen.

Måtte stenge vanninntaket

I november 2023 gjennomførte Kystverket prøvemudring for Borg Havn, før de til neste år skal starte på jobben med å fjerne 700.000 kubikkmeter med mudder fra bunnen i havnebassenget og Glomma. 

Sitat fra daglig leder i Fredrikstad Seafood, Roger Fredriksen:

"Vi måtte stenge vanninntaktilførselen til anlegget vårt i perioder mens de jobbet i elva. Det ble for mye finkornet leirepartikler i vannet som anlegget vårt ikke klarte å filtrere bort".

Fredrikstad Seafood er vant med flom i elva og sedimenter som kommer, da reduseres vanninntaket periodevis, og de mekaniske filtrene ved vanninntaket klarer stort sett å filtrere ut sedimentene.

Fargen på vannet-men dette var noe annet

Videre sitater fra samme mann:

 "Vi så jo på fargen på vannet og partiklene at det ikke var vanlige flompartikler. De er større, nå var det leirpartikler som var mye mindre enn det våre filtre klarer å filtrere ut". 

Han er redd for at mudringen vil "åpne" elvebunnen, og at tidevannstrømmen vil vaske med seg leirpartikler ut og inn av elven.

Under overflatestrømmen av fersvannet i Glomma er det et sjikt med saltvann som er påvirket av tidevannet.

Fredrikstad Seafood sitt vanninntak er lokalisert flere hundre meter oppstrøms for Borg Havn, der prøvemudringen ble gjennomført. Det er nettopp tidevannet og den underliggende strømmen av saltvann som Fredriksen mener frakter finkornede leirpartikler oppover.

Dette skjedde i hele tidsrommet muddergrabben var i aktivitet i elva. Uansett om de opererte i nord eller i sør i havnebassenget. 

Dårligere vannkvalitet

Sitater fra Fredriksen om vannkvaliteten:

"Vi tar inn vann kontinuerlig, for øyeblikket omtrent 50 kubikkmeter i timen i anlegget. Konsekvensene var at det ble dårligere vannkvalitet, og vi måtte redusere og stenge inntaket i perioder. Da kan vi ikke fore fiskene og taper tilveksten. På litt lengre sikt vil det ha alvorlige konsekvenser for oss og fiskeoppdrettet"

Han forteller at det er mulig å filtrere bort de aller minste partiklene, men det vil bety en investering på 15-20 millioner for selskapet.

Så igjen, Martin Fransson, din påstand om at å mudre med grabb og ikke spre sedimenter, faller på sin egen urimelighet , men det tragiske er at du utmerket godt vet det !

Spar oss for dårlig skjulte usannheter i ettertiden, nå har det vært nok.

Mvh Ragnar S Thorkildsen

Powered by Labrador CMS