
- Alkohol og båtliv – en livsfarlig kombinasjon
En fersk undersøkelse viser at en av fire personer i Østfold har kjørt motorbåt i alkoholpåvirket tilstand. Blant de unge båtførerne svarer halvparten at de har gjort dette.
– Sommeren er høysesong for båtliv – men dessverre også for alvorlige ulykker til sjøs, sier Arne Voll. Han er kommunikasjonssjef i Gjensidige og har fjorårets mange tragiske hendelser friskt i minne.
Mange sier de har drukket og kjørt båt
Tall fra Redningsselskapet og politiet viser at en betydelig andel av dødsulykkene til sjøs skjer i forbindelse med alkoholpåvirkning.
En ny Ipsos-undersøkelse for Gjensidige viser at 27 prosent i Østfold sier de har drukket alkohol og ført motorbåt i påvirket tilstand.
Blant unge menn under 30 år (på landsbasis) er tallet enda høyere – der halvparten innrømmer å ha gjort dette.

Ignorerer promillegrensen
– Promillegrensen til sjøs er 0,8, men altfor mange ignorerer dette og tar unødvendige sjanser etter å ha drukket. Det kan få fatale konsekvenser – både for deg selv og andre, sier Voll.
Det er likevel viktig å poengtere at det er forskjell på å kose seg med en pils i en saktegående båt, enn å helle innpå i en båt med høy fart.
– Utfordringen er at mange undervurderer risikoen og overvurderer egne ferdigheter. Høy fart, lite båterfaring, dårlig sikt og alkohol er derfor en farlig kombinasjon som ofte ender i alvorlige ulykker, sier Voll.
Ta ansvar – redd liv
Gjensidige oppfordrer alle som skal ut på sjøen til å ta ansvar – både for egen og andres sikkerhet. Det handler ikke bare om å følge loven, men om å redde liv.
– Sjøen krever skjerpet sans og godt sjømannskap. Alkohol svekker dømmekraften – og det kan koste liv, avslutter Voll.