Barnas side

FLAGGSPETT: Den vanligste hakkespetten i Europa. I Norge finnes det mellom 10.000 og 35.000 flaggspett-par.

Hvorfor hakker hakkespetten?

Publisert

Det er mange grunner til at hakkespetter hakker i vei. Om våren, for eksempel, er det viktig for fugler å finne seg en kjæreste å få unger med. Da er det lurt å hakke! Rask, fin hakkelyd betyr: Her er jeg! Skal vi bli bedre kjent?

Når to hakkespetter er blitt kjærester, har de enda en grunn til å hakke: Da trenger de nemlig en bolig. Opptil fire uker kan det da før hann- og hunnfuglen har hakket reirhullet ferdig. Med en gang hullet er ferdig uthakket, legger hunnfuglen egg der inne.

Men hakkespettene er ikke ferdige med å hakke selv om de har fått seg samboer og egg. De hakker nemlig for å få tak i mat også. Gamle, halvdøde trær som er fulle av larver og insekter, er hakkespettenes favoritter. Noen hakkespetter synes også kongler, nøtter og frø er godt. Etter å ha hakket løs maten, fanger de opp godbitene med en lang, tynn tunge.

Lager kjempehauger med bæsj

ADELIEPINGVINER: Lever i kolonier på opptil en halv million fugler.

Adeliepingvinene, som lever i digre kolonier i Antarktis, legger igjen store hauger med bæsj i det frosne landskapet. Faktisk er dyngene med bæsj så store at de kan oppdages av satellitter i verdensrommet! Bilder fra satellittene er et viktig hjelpemiddel for forskere som vil vite hvor det finnes adeliepingviner. Satellittene har oppdaget flokker med pingviner (eller egentlig bæsjen deres) flere steder i Antarktis.

Adeliepingvinene blir rundt 70 centimeter høye og veier typisk rundt 4–6 kilo. Det kan være en halv million av dem i én koloni.

Arten er én av de to pingvinartene som hekker på Antarktika, altså på fastlandet på Sydpolen. Den andre arten er keiserpingvin. Smart nok har de hver sin årstid: Adeliepingvinene hekker om sommeren, mens keiserpingvinen hekker om vinteren.

Visste du at …

katter som er ivrige, men prøver å være stille, kan lage en underlig klaprelyd? Lyden kan for eksempel komme hvis katten sitter i vinduet og kikker på en fugl.

Katt som «klaprer».

Visste du at …

haviguan er den eneste øglen som trives i havet? Den hører til på Gálapagosøyene og kan bli 1,5 meter lang inkludert halen.

Haviguan

Dyrequiz

Spørsmål

1. Hva slags dyr er en chinchilla? A) Rasekatt B) Akvariefisk C) Gnager

2. Er dagsommerfuglene eller nattsommerfuglene mest fargerike?

3. Hva kalles ungen til hjorten? A) Valp B) Kalv C) Føll

4. Hva kalles hunder som samler sammen saueflokker?

5. Hva er de to største hunderasene i verden?

6. Hvilket dyr regnes som skogens konge?

7. Hva slags dyr er en pegasus?

8. Hva het den første hunden i verdensrommet?

9. Hvilken pingvinart er den største?

10. Hvilken farge har svarttrost-hunnen? A) Brun B) Svart C) Grå

SVARTTROST: Dette er en svart hann, men hvilken farge har hunnen?

Svar

1. C) Gnager

2. Dagsommerfuglene

3. B) Kalv

4. Gjeterhunder

5. Grand danois og irsk ulvehund

6. Elgen

7. En hest med vinger

8. Laika

9. Keiserpingvin

10. A) Brun

Powered by Labrador CMS