MANETER: Har flere celler og tarm, og kan derfor kalles dyr.

Barnas side

Hva er et dyr?

Publisert

Både mennesker og maneter regnes som dyr – selv om vi er veldig forskjellige. Maneter består nemlig av 97 prosent vann og har verken hjerne, hjerte eller øyne.

Hva er det maneter har, som gjør dem til dyr? Jo, de har flere celler. Det har riktignok planter også, men planter bruker sollys for å «lage mat» av luft, vann og næringsstoffer i jorda. Dette kalles fotosyntese, og fotosyntese er en plantegreie.

Å fordøye mat i tarmen, derimot, er en dyregreie. Både mennesker og maneter har tarm.

Amøber stiller i en klasse for seg. De har bare én eneste celle, og de har heller ingen tarm. Mange dyreeksperter vil derfor si at amøber ikke er dyr. Men de er heller ikke planter.

Komplisert? Veldig! I gamle dager delte man livet på jorda inn i to «riker»: Planteriket og dyreriket. Deretter foreslo forskerne et tredje rike, soppriket. Nå mener noen at vi trenger hele 12 riker for å dele inn de ulike livsformene på jorda.

Vil fort hjem

BREVDUER: Brevduene er i slekt med vanlige byduer, noe man lett kan se på utseendet.

Brevduer er ekstremt hjemmekjære fugler. Hvis eieren kjører dem 1000 kilometer vekk fra kjæresten eller ungene, flyr de rett hjem igjen. Det er fortsatt et mysterium hvordan duene klarer å finne tilbake.

Brevduene holder en fart på mellom 60 og 90 kilometer i timen – altså som en bil i vanlig fart. Om sommeren konkurrerer mange dueeiere om å ha de raskeste duene.

Tradisjonelt har brevduer også hatt en viktig oppgave som budbringere. De kan nemlig bære med seg beskjeder, plassert i en liten beholder på beinet eller ryggen.

Allerede for 5000 år siden ble brevduer brukt i Egypt. De første brevduene som er kjent fra Europa, fløy med beskjeder i Hellas for 2500 år siden. De brakte nyheter fra olympiske konkurranser, og fraktet korte kjærlighetsbrev fra kongen til hans utvalgte.

Visste du at …

skarv kan ha reir både rett på bakken og oppe i trær? Ved kysten har de som regel reiret sitt på bakken. Begge foreldrene ruger på eggene.

Skarven kjenner du sikkert fra skjærgården på Hvaler?

Visste du at …

den første cairnterrieren kom til Norge i 1929? Nå blir det født mange hundre cairnterriere her i lander hvert år. Rasen er opprinnelig skotsk.

Cairn terrier.

Spørsmål

1. Hvor lang kan en anakonda-slange bli? A) Nesten 1 meter B) Nesten 9 meter C) Nesten 18 meter

2. Hva heter den piggete bollen som lever i havet?

3. Hvilke typer dyr er egentlig Timon og Pumba fra filmen «Løvenes konge»?

4. Hvilket dyr kalles «Skogens konge»?

5. Hva er størst, blåmeis eller kjøttmeis?

6. Hva slags dyr er en geithams?

7. Hva kalles en hunnhest?

8-. Hvor mange bein har en edderkopp?

9. Hvor mange tær har kamelen på hver fot?

10. Hva slags væske spruter hornfirfislen fra øyene sine for å skremme bort fiender?

HEST: Hva kaller vi hunnhester?

Svar

1. B) Nesten 9 meter

2. Kråkebolle

3. Timon er en surikat, og Pumba er et vortesvin

4. Elg

5. Kjøttmeis

6. En veps

7. Hoppe

8. Åtte

9. To

10. Blod

Powered by Labrador CMS