GUL SKORPION: Denne arten blir 6–8 cm lang og finnes både i Midtøsten, Afrika og Europa.

Barnas side

Giftig hale

Her finner du barnas side, med massevis av spørsmål og informasjon om dyr.

Publisert

Skorpioner finnes over store deler av jorden, men ikke så langt nord som Norge. Likevel kan de trives mange ulike steder – i både fjellområder, skoger og ørkener, og i temperaturer fra 30 minusgrader til 50 varmegrader.

Om dagen gjemmer skorpionene seg, gjerne under steiner. Når natten faller på, kryper de fram. Med store, sterke klør og giftbrodd på halen begir de seg ut på jakt. De spiser blant annet insekter, mus og øgler. Noen skorpioner dreper byttet med klørne, andre bruker giftbrodden. Cirka 30 av de omtrent 1500 skorpionartene har sterk nok gift til å drepe et menneske.

Noen har skorpioner som hobbydyr hjemme. Da har man dem i en glasskasse og mater dem med gresshopper og kakerlakker. Men kose med dem, det kan man ikke. Skal man flytte på dem, bruker man en stor pinsett.

Kjæresten i treet

FOSSA: Dyret som kalles fossa, holder til på øya Madagaskar i Afrika.

I september kommer våren kommer til Madagaskar. Da kjenner fossaene, som ligner på store katter, at det er på tide å lage barn. Men først må fossa-hunnene finne seg hvert sitt «kjærestetre». Høyt oppe i treet, gjerne så mye som 30 meter over bakken, tar hunnen imot kjærestebesøk.

Fossa-hannene samler seg i en gruppe nede på bakken under treet. Der tøffer de seg for hverandre, og den som vinner «konkurransen» får klatre først opp i treet. I løpet av en ukes tid får flere av dem lov til å komme opp i treet for å pare seg med fossa-hunnen.

Tre måneder senere, rundt juletider, blir ungene født. De er blinde og gråhvite, og ikke så mye større enn vanlige kattunger. I mellom ett og to år holder de seg sammen med moren sin. Når de er fire år gamle, er det deres tur til å klatre opp i kjærestetreet.

Visste du at …

traner er blant de fuglene som har eksistert lengst på jorden? Tranene fantes allerede for 60 millioner år siden.

Trane.

Visste du at …

tukanene, som lever i tropene i Amerika, er kjent for sine enorme nebb med fine farger? det finnes 40 ulike arter tukaner, og noen har nebb som er like lange som halve kroppen.

Tukan.

Spørsmål

1. Når maler tamkatten? A) Når den er fornøyd B) Når den er redd C) Når den har vondt D) Både når den er fornøyd, redd og har vondt

2. Hva heter verdens største froskerase, som kan bli 32 cm lang (utenom beina)? A) Godfrosk B) Goliatfrosk C) Gigantusfrosk

3. Hva er viktigst for hunden, synssansen eller luktesansen?

4. Er det katt, hund, hest eller sau som regnes som «menneskets beste venn»?

5. Hva er spesielt med tungen til hunderasen chow-chow? A) Den er oransje B) Den er blåsvart C) Den er ekstra spiss

6. Hva slags dyr er en kiwi?

7. Er bonoboer dvergsjimpanser eller dvergorangutanger?

BONOBO: Dvergsjimpanser eller dvergorangutang?

8. Hvilken hesterase regnes som verdens største? A) Shire B) Shetlandsponni C) dølahest

9. Kan alle apekatter henge etter halen?

10. Hva slags dyr er en dvergvedder?

Svar

1. D) Både når den er fornøyd, redd og har vondt

2. B) Goliatfrosk

3. Luktesansen

4. Hund

5. B) Den er blåsvart

6. En fugl

7. Dvergsjimpanser

8. A) Shire

9. Nei, bare noen

10. En kanin

Powered by Labrador CMS