Ordfører Mona Vauger svarte på spørsmål som angår Hvaler-ungdom.

Ordfører Mona Vauger om fremtidens planer for lokal ungdom

Mitt navn er Elina. Jeg bor på Kirkøy og er elev i 9.trinn ved Hvaler barne- og ungdomsskole. Jeg har nå hatt arbeidsuke som journalist i Hvaler budstikke, og ønsket et intervju med ordføreren for å høre om politikernes planer for lokal ungdom i årene som kommer. Og ordfører Mona stilte velvillig opp.

Publisert

- Er det planer om nye aktivitet og fritidstilbud her på Hvaler den kommende tiden?

- Ja, det er det. Vi jobber med en pumptrackbane ved Floren, der er det nå er et samarbeid med Floren velforening. Vi har satt av 300 000 i budsjettet. Prosjektet har også utløst spillemidler fra Norsk Tipping. Resten løser vi med egeninnsats og dugnad.

Spennende og interesant møte med ordfører Mona Vauger i arbeidsuka i Hvaler Budstikke.

- Selv kunne jeg ønske å få til et treningssenter og kanskje et utested/treffested for litt eldre ungdom som er ferdig med ungdomsklubben. Utfordringen er at veldig mange flytter ut når de er ferdig med videregående skole, og skal studere. Men jeg ønsker at flere ungdommer vil bo på Hvaler selv om de er studenter. Det er dyrt å bo i Oslo og vi har gode bussforbindelser. Det er mulig å pendle, også for studenter.

- En annen ting vi brenner for er et bedre busstilbud, spesielt i helgene, slik at ungdom kan komme seg hjem fra byen og til steder som blant annet Utgårdskilen.

- Det er vel planer om noen ungdomsgreier på Åttekanten på sikt?

- Ja, det skal bli et slags opplevelsessenter, kanskje en leirskole. De som planlegger dette eier også Papperhavn, der hvor det var bensinstasjon, og der er det planer om å bygge ut til overnatting og leirskoledrift. Dette kan bli et slags senter for studenter. Her er det også båtplasser.

- Men det skjer mye. Kalnes videregående skole har en klasse som heter Blått naturbruk, som går på fiskeri og næringsutvikling i havet. Det var tungt å få i gang, men nå er det veldig populært, med lange ventelister for å komme inn.

- Vi jobber også med reguleringsplanen for det nye boligområdet nær skolen og fotballbanen på Rød. Her har vi tegnet inn en svømmehall i planen.

- På hvilken måte kan dere i kommunen sørge for at barna (og alle andre som tar bussen) fra feks Fredrikstad eller Kråkerøy til Rød, og går av og på bussen på andre siden av hovedveien, der fartsgrensen er 80 km/t?

- Det har vært et problem i 20-30 år. Jeg har vokst opp der selv, så jeg vet hvordan det er, og trafikken har økt mye siden den gang. Jeg har vært i kommunestyret siden 2007 og dette har vært en gjenganger som vi har jobba med hele tida. Vi har tatt kontakt med Vegvesenet og laget opprop fra alle politikerne. Det har vært avisoppslag på avisoppslag som har dreiet seg om det krysset. Men det er Statens Vegvesen som bestemmer fartsgrensene, og styring og oversikt over alt som handler om adferd og hvordan vi mennesker er når vi kjører bil. Tilbakemeldingene vi får er at hvis man setter ned fartsgrensen for mange steder så vil ikke folk overholde tillatt hastighet. I tillegg argumenteres det med å ha flyt i trafikken. Folk skal ikke bruke alt for lang tid for å komme seg til byen. Det er ikke jeg enig i, men det er jo Vegvesenets regnestykke.

- Denne saken har vi jobbet veldig mye med. Det er visstnok ulykkesstatistikken som betyr mye i forhold til det å kunne sette ned farta. Det kjenner jeg at jeg blir dårlig av å høre.

- For noen år siden kom det et nytt kriterie i Statens Vegvesens håndbok som sier at man kan få nedsatt fartgrense der det er økt aktivitet. Da var vi på med en gang, fordi alle elevene skulle gå på den nye skolen.

I tillegg har vi dessverre hatt en dødsulykke og en nesten-dødsulykke der i løpet av de siste 3-4 årene. Det er noe Statens Vegvesen har oversikt over. Jeg har kommunisert både med samferdselsminister Nygård og fylke i denne saken. Vi gir oss ikke.

- Nå har Statens Vegvesen sagt at de skal ha nye fartsmålinger til våren, for så å gjøre en ny vurdering. Så nær har vi aldri vært noen gang. Jeg håper og tror at vi endelig klarer å få gjennomslag for å få satt ned fartsgrensen gjennom Rød-krysset.

- Hva kan Hvaler kommune gjøre for å bidra til å skaffe jobber for ungdom?

- I Hvaler kommune er det veldig god tilgang på sommerjobber, og det er vel ofte det studenter trenger. Vi nærmest skriker etter å få studenter til å ta sommerjobb på Hvaler. Både i helse og omsorg, teknisk avdeling og i restaurantnæringen. Jeg vet at spesielt restaurantnæringen mangler folk i høysesongen. Men det er helt sikkert mulig å få en deltidsjobb hvor man for eksempel kan jobbe helger resten av året. Det som er vanskelig for unge mennesker på Hvaler er å skaffe seg bolig. Det jobber vi med nå. Vi ønsker nå å bygge rimeligere boliger på Floren. Dette er sentralt på Skjærhalden, og med godt busstilbud.

- Hva tenker du om jobbmuligheter for oss i ungdomsskolealder?

- Anne Cedervall og Kenneth Haraldsen fra Hvaler Næringsforening har fokus på dette. Vi i Hvaler kommune har blant annet et behov for sommerverter på nasjonalparksenteret som skal være på teltplassen og holde det rent og ryddig.

Powered by Labrador CMS