Høsten er her, og Anne Marit Skovly ved Hvaler Gjestehage gir deg gode råd om hva du bør gjøre med hagen din nå i høst, og hva som lønner seg å vente med til våren.

Det er høst – dette bør du gjøre med hagen din

Høsten har inntatt Hvaler-øyene, og tiden er inne for gjøre et rufs i hagen. Anne Marit Skovly fra Hvaler Gjestehage gir deg noen gode tips om hva slags hagestell du bør gjøre nå, og hva du bør vente med til våren.

Publisert

Mye vedlikehold av hagen bør gjøres om våren. Likevel er det en del enkelte ting du bør gjøre, passe på og eventuelt utbedre, før frosten er tilbake.

- Når høsten er her, er det ikke lenger behov for å vanne verken planter eller gressplen. Steng derfor utekranen før det er fare for frost. I tillegg pleier jeg å tømme hageslangene for vann, slik at ikke vannet fryser i slangen og koplinger. Rengjør utstyret, for da varer det lenger, sier Anne Marit.

Gress, løv og kvist er organisk gjødsel

Anne Marit sprer løv, gress og kvister i plantebed og rundt frukttrær. Organisk avfall er det beste gjødslet, mener den erfarne hagededyrkeren

Selv klipper hun gresset sammen med løvet. Blandingen av gress og løv er god, organisk næring som er lurt å legge i blomster-, plante- og grønnsaksbed.

- Så kan du mate jorda med dette organiske avfallet. Gressklipperen hakker opp gress og løv, og dette materialet er veldig bra for jordekket i plantebed, sier Anne Marit.

Mye fukt i gresset gjør at plenen vokser seg lang utover høsten. Det er ofte vanskelig å få slått når det passer.

Rådet er å klippe plenen, men ikke for kort.

- Still klipperen på cirka fem centimeter. Du trenger heller ikke å rake, og klipp gjerne dersom det ligger noe løv på bakken. Opphakket løv er meitemarkens favorittgrøde. Store mengder løv er imidlertid ikke bra for plenen.

Originalt tips

En del busker og planter er skjøre for frost. Anne Marit har et originalt tips hun gjerne vil dele med deg.

- En morsom variant av jorddekke er å legge på gamle, utslitte klær. Det må være naturlige stoffer som bomull eller ull – eller bambus og lin. Pass bare på at det er naturlige materialer uten polyester. Legg det som et jorddekke før frosten kommer, sier Anne Marit.

Selv klarte Anne Marit å beskytte et fikentre ved å beskytte det med gamle klær.

- Du får mange luftlag, og dermed klarte vi å overvintre et fikentre – til tross for en lang kuldeperiode sist vinter. Har du slike klær, er det lurt å gjøre det nå, i løpet av oktober eller november.

Det er viktig å stelle godt med planter og trær på høsten. Det får du igjen for til våren.

Beskjæring av trær og busker

Anne Marit venter med beskjæring av frukttrærne til våren. Frukttrær beskjæres tidlig på våren, blant annet for å hindre sykdommer på trærne.

- Jeg venter med beskjæring til mars. Mange trær kan egentlig beskjæres når det passer deg, men sørg for å gjøre det før saften er på vei ut i grenene på våren, sier Anne Marit.

En tidlig finpuss er imidlertid OK allerede nå i høst. Anne Marit pleier å rydde litt i treet, som hun kaller det.

- Når du beskjærer treet, bør du fjerne greiner som vokser på kryss og tvers, sier hun.

Anne Marit venter med å beskjære frukttrærne til i mars. - Men husk å gjøre det før saften begynner å finne vei ut i greinene, sier hun.

Slik beskjærer du bærbuskene dine

Allerede nå kan beskjære busker som rips, bringebær og solbær. De er allerede i dvale.

Bringebær skal kuttes helt ned, og kutt stammene som har hatt bær denne sesongen.

- Fjorårets skudd er klare for å bære bær neste sommer. Årets stammer med bær skal bort, og de skal klippes helt ned. Gjør du dette, vil du få et friske og fine bringebærbusker sier Anne Marit.

Rips og solbærbusker har også godt av en finpuss.

- Disse buskene kan du fornye ved å klippe bort gamle, tørre grener, pluss de som vokser på kryss og tvers. Da får du en luftig og fin busk, som vil bære mye bær – søte, store og fine bær, sier Anne Marit.

Hva gjør jeg med nedfallsfrukten?

Nedfallsfrukt trekker til seg brunsnegler Hva gjør du med nedfallsfrukten?

Anne Marit anbefaler at den i hvert fall ikke skal råtne på plenen.

- De eplene du ikke klarer å spise opp selv, kan du like gjerne gi bort, eller lage grøt og eplemost. Nedfallsfrukt er delikatesse for sultne brunsnegler og andre skadedyr. Dessuten er det også uappetittlig å la det ligge, sier Anne Marit.

Et rognebærtre har fått plass i Anne Marits fruktskog.

Sett løkplantene i jorda nå

Har du løkplanter som skal blomstre tidlig neste vår? Sett dem i jorda nå. Da vil du oppleve tidlig blomstring til våren.

- Du kan sette løkene i jorda faktisk helt frem til frosten kommer. Plant løkene 3 x løkens høyde, ned i jorda. Et godt råd er å plante enkelte løker opp-ned. Da får du en lengre blomstringsperiode når våren kommer, sier Anne Marit.

Legg forholdene til rette for humlene

Selv har hun en spesiell forkjærlighet for planter som samler humler.

- Humler er viktig for å få naturen i gang på våren. Selv planter jeg mye krokus og snøklokker. Det er løkplanter som humlene elsker. Og de er viktige, for det er lite mat til humlene tidlig på våren, sier Anne Marit.

Anne Marit foran en liten skog av bregner.

Hun anbefaler deg å la seljene stå.

- Ikke fjern disse. Seljen kommer med disse svære raklene, og de er livsviktige for humlene. Dersom du ønsker å lage en hage der humlene trives, bør du plante ett eller flere seljetrær, og krokus. Og jeg har også erfaring med at aprikostreet mitt får sine ønsker oppfylt sammen med krokus og seljetreet, sier Anne Marit.

- Jo mer planter du har, jo færre sykdommer får du på dem. Mangfoldet hindrer plantesykdommer, og da forsvinner også skadedyrene, sier Anne Marit.

Mangfoldet i hagen er viktig. Det holder skadedyrene unna.

Høst er plantetid

Høsten er også en fin tid for å fjerne ugress. Du får nok å gjøre i hagen til våren, og da slipper du ugressjobben når det aller meste i hagen vokser voldsomt.

- Vær nøye med å få opp røttene, og alt dette ugresset er organisk avfall som du kan strø rundt busker, og ellers der du har naken jord som skal beplantes. Du kan også klippe opp stilker fra greiner og legge på. Dette er det beste gjødslet, forsikrer hun.

Selv har hun sluttet å lage åpen kompost.

- Rett og slett på grunn av skadedyr som snegler og jordrotter. I dag har jeg lukkede komposter, og det fungerer utmerket, sier Anne Marit.

Her ser du hvordan Anne Marit dekker jorda rundt bedet med gress, løv og oppkuttede kvister.

Ressurs – ikke avfall

Anne Marit Skovly ser på hageavfall som en ressurs, ikke som avfall.

- Ikke kjør alt dette organiske avfallet til Sandbakken for å kaste det. Dette er organisk avfall som vil gjøre nytte for seg i hagen din. Det er mye bedre gjødsel enn torven du kjøper hos de store hageforhandlerne. Samler du ditt eget hageavfall, og bruker det i egen hage, så vet du hva du får. Det vet du ikke når du kjøper sekker med torv, sier Anne Marit Skovly.

Tørk dine frø

Tørk blomstene, for deretter å plukke frø som du tørker på skåler, og deretter putter i kaffefiltre som du merker med tusj.

Anne Marit er en ihuga samler av frø, og viser oss frø av chili, tomater, og sommerblomster. Frø hun har samlet fra egne, visne planter.

- Ta frø fra de fineste plantene dine og tørk dem. Da kan du plante dem til våren. Det er jo kjempegøy å være selvforsynt med frø. Billig er det, også, sier hun.

Anne Marit tørker frøene på skåler. Når førene er tørket, legger hun dem i kaffefiltre, og merker dem med tusj.

- Plukk de visne blomstene. Der sitter førene. Tørk blomstene, åpne dem, og der sitter førene, sier Anne Marit.

Powered by Labrador CMS