Nav innrømmer ny EØS-feil: Endrer praksis for familieytelser tilbake til 1994

Nav har helt siden 1994 tolket reglene for familieytelser til folk som bor i utlandet, feil. Nå endrer de praksis og ber alle som er berørt, om å ta kontakt.

Publisert

Praksis er endret for barnetrygd, kontantstøtte og stønad til enslig mor eller far. Bakgrunnen for endringene er en uttalelse fra Efta-domstolen om at overgangsstønad til enslig mor eller far er en familieytelse.

– Vi ber de som tror de kan være berørt av endringene, om å ta kontakt med oss. Vi har ikke oversikt over hvem dette kan gjelde, og det vil derfor være svært vanskelig og tidkrevende å lete etter dem, sier ytelsesdirektør Eve Vangsnes Bergli i Nav.

For barnetrygd og stønad til enslig mor eller far gjelder praksisendringen med virkning fra 1. januar 1994.

For kontantstøtte gjelder endringen fra 1. august 1998, som er måneden ytelsen ble innført i norsk rett.

Efta-domstolen sier i sin uttalelse at overgangsstønad er en familieytelse og at den derfor er omfattet av EUs trygdeforordning.

Helt siden 1994 har Norge lagt til grunn det motsatte – at dette ikke er omfattet av forordningen.

– Vi har på bakgrunn av uttalelsen gjennomgått og endret praksis for alle ytelser som er ansett som familieytelser etter EØS-regelverket, sier Bergli.

NTB har kontaktet NAVs pressetelefon og spurt hvor mange de anslår at er omfattet av feilpraksisen, men har ikke foreløpig ikke fått svar.

Powered by Labrador CMS