Statens personaldirektør Gisle Norheim tar selfie sammen med leder Kari Tønnesen Nordli i Akademikerne stat, leder Egil André Aas i LO stat, leder Guro E. Lind i Unio og leder Jens Jahren i YS Stat før lønnsoppgjøret i staten gikk i gang torsdag. Allerede fredag hadde tre av fire hovedsammenslutninger takket ja til tilbudet fra staten.

Enighet i statsoppgjøret – men Unio er ikke med

Lønnsoppgjøret i staten er i havn med et historisk høyt sentralt lønnstillegg, ifølge YS og LO. Også Akademikerne bekrefter enighet.

Publisert

– Vi har fått gjennomslag for å løfte hele laget, sikre likelønn og utjevne forskjeller, sier Egil André Aas, leder i LO Stat i en pressemelding.

Alle heltidsansatte i LOs medlemsforbund i staten er sikret 31.000 kroner i generelt tillegg. Det betyr at lavtlønte i staten får ekstra mye i år og er sikret økt kjøpekraft.

Rammen er på 5,2 prosent, det samme som i frontfaget. En liten del av oppgjøret, 15 prosent, går til lokale forhandlinger. Det er mindre enn tidligere år.

– Store potter til lokal fordeling fører ofte til at noen får mye, og andre ingenting. Dette gir en utvikling vi ikke ønsker å fortsette med, sier Aas

YS fornøyd

Også YS Stat-leder Jens B. Jahren er fornøyd med resultatet.

– Vi er glade for at vi har sikret et stort generelt tillegg og en god avsetning til lokale forhandlinger, noe som gir våre medlemmer en betydelig lønnsvekst, sier han.

Årets lønnsforhandlinger ble sluttført fredag kveld, i god tid før fristen ved midnatt natt til mandag.

Akademikerne har også kommet til enighet med staten om en avtale med samme økonomiske ramme.

De har en egen avtale der forhandlingene skjer lokalt. Framover skal de lokale partene i hver virksomhet nå gjennom lokale, kollektive forhandlinger bli enige om fordelingen av rammen gjeldende fra 1. mai.

– Dette betyr en historisk høy pott. Lokale forhandlinger er viktig for Akademikerne. Det er på den enkelte arbeidsplass man best kjenner sine utfordringer og behov, og da må de lokale partene kunne bruke lønnsforhandlingene for å sikre nødvendig kompetanse. I forhandlingene kan partene velge å gi generelle tillegg, individuelle eller tillegg til spesifikke grupper, sier leder for Akademikerne stat, Kari Tønnessen Nordli.

Unio ikke med

Unio er eneste part som ikke har akseptert oppgjøret.

– Unio stat er fortsatt i forhandlinger med staten, heter det på Unios nettsider fredag kveld.

Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) er likevel glad for at mesteparten av oppgjøret er i havn.

– Jeg er veldig glad for vi gjennom en forhandlingsløsning er blitt enige med Akademikerne, LO Stat og YS Stat om et lønnsoppgjør innenfor frontfagsrammen på 5,2 prosent, sier han.

Powered by Labrador CMS