Redningsskøyta

Hvalers store stolthet duver ved bryggekanten i Skjærhalden. Nå har den fått navnet Ragnar Stoud Platou.
Hvalers store stolthet duver ved bryggekanten i Skjærhalden. Nå har den fått navnet Ragnar Stoud Platou.

Nå heter han RS Ragnar Stoud Platou

I august ble Hvalers redningsskøyte døpt til fanfare fra Marinemusikken på Noatun i Horten, som er Redningsselskapets hovedsenter. «Barnet» heter nå RS Ragnar Stoud Platou.

Publisert Sist oppdatert

Der var «gudmor» Anette Malm som fikk æren av å døpe Hvalers stolthet, den røde og hvite skøyta som har berget båter og mennesker i nød, og reddet mange menneskeliv i skjærgården rundt Hvaler.

Malm ønsket redningsskøyta hell og lykke i sin gjerning på sjøen før hun klinket sprudlevannflaska i tusen knas i siden på RS Ragnar Stoud Platou.

Velprøvd skøyte

RS Ragnar Stoud Platou tilhører Petter C. G. Sundt-klassen av redningsskøyter. Ifølge Redningssentralens opplysninger er dette en meget velprøvd skøyte som utfører sine redningsaksjoner langs hele norskekysten, fra Svolvær i nord til Skjærhalden i sør.

Etter dåpen gikk ferden tilbake til stasjoneringsstedet på Skjærhalden, der den tidligere har operert under navnet RS 172.

Familien har gitt sju redningsskøyter

Dåpen skjedde på dagen ett år etter Hans Herman Horns bortgang. Hans Herman Horn og hans familie har betydd mye for Redningsselskapet. Så langt har familien bidratt med donasjoner til fem redningsskøyter og ett miljøfartøy som i dag er i drift, men det bør også nevnes at Hans Herman Horns far, Ragnar Stoud Platou, i sin tid ga to store redningsskøyter til Redningsselskapet.

Den første var RS Ingeborg Platou, som tjenestegjorde fra 1961 til 1987, og RS Platou, som var i Redningsselskapets tjeneste fra 1974 til 2008. Totalt har familien bidratt med sju redningsskøyter og ett miljøfartøy.

- På den måten har de bidratt til å modernisere Redningsselskapet, og styrket beredskapen betraktelig langs Norges kyst, sier Rikke Lind, generalsekretær i Redningsselskapet til medlemsbladet RS Magasinet.

Assistert over 8000 mennesker i nød

Det hører også med til historien at de fem redningsskøytene som i dag er i drift, har reddet 95 menneskeliv og assistert over 8.000 mennesker i vanskelige situasjoner på sjøen.

Redningsskøyta Ragnar Stout Platou i Skjærhalden er gitt Redningsselskapet av Hans Herman Horns Stiftelse, og er den femte i rekken som er i drift i dag.

Powered by Labrador CMS