Meninger:

Stenvarde i Kuvauen

Stenvarder er kulturminner

Dette er en kronikk. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Publisert
Stenvarder og en liten borg på Rødshue.

I sommer ble det å bygge nye varder i kystlandskapet diskutert på facebook, både for og mot. Ifølge loven om nasjonalparker er de "vernet mot inngrep av enhver art".

Å bygge varder for å hjelpe skipstrafikken og fiskerne er det tradisjon for. Dagens navigasjonssystemer gjør dem mindre viktige, men de står der som kulturminner.

Vi har to slags "løse" stener på Hvaler. De eldste brakte isen med seg. De yngste er fra stenhoggerperioden på Hvaler. Den var viktigst fra slutten av 1800-tallet til utbruddet av 1. verdenskrig (1914).

Begge former det historiske landskapet på Hvaler. Å bruke disse stenene til å lage nye varder er både historieløst og forbudt.

Da snakker vi ikke om tre stener i haug for å markere en sti, eller barns byggeglede. At voksne lager varder i naturen er en ny trend i Norge. Tyske turister er velkjente for dette: Her var jeg!

Se på de to bildene. Det ene fra stenbruddet i Kuvauen, det andre på Rødshue på Kirkøy. Disse stenene har ligget i fred i 100 år, som bilder fra en annen tid. La bildene være til glede også for dem som kommer etter oss!

Vennlig hilsen

Gunn Hedberg, Vesterøy

Powered by Labrador CMS