Ann-Marie Vauger og Hvaler Røde Kors står sammen med LEVE Østfold, Hvaler Menighet og Hvaler kommune bak arrangementet på Storesand søndag ettermiddag, hvor temaet er selvmordsforebygging.

Alvorlig tema på Storesand søndag

- Målet er å forhindre nye selvmord gjennom åpenhet, sier Ann-Marie Vauger, leder i Hvaler Røde Kors. Søndag står selvmordsforebygging på programmet under et arrangement på Storesand.

Publisert

Arrangører er LEVE Østfold, Hvaler Menighet, Hvaler Røde Kors og Hvaler kommune.

Ved parkeringsplassen til Storesand vil det bli holdt en kort appell fra Janne Gundersen, leder i LEVE Østfold, og kirkeverge Jan Heier. 

- Deretter vil det bli vandring til Storesand, der vi skal ha et arrangement i Besøkssenteret, forteller Vauger til Hvaler Budstikke.

- Målet er at vi sammen skal skape håp gjennom handling, for å forhindre potensielle nye selvmord gjennom åpenhet. Vi syntes temaet er meget viktig, og det er fremdeles mange tabuer som man bør få bukt med gjennom åpenhet, sier hun videre. 

Hun påpeker at dette også gjelder hvordan samfunnet behandler etterlatte, og hvor det beviselig er mye stigmatisering.

- Forskning viser at flest mennesker tar livet sitt på våren. Det er derfor vil vi ha arrangementet nå på denne tiden av året, sier Røde Kors-lederen.

I 2022 tok 610 mennesker sitt eget liv i Norge. Til sammenligning døde 116 mennesker i trafikken. 

- Mange tror nok at dette er omvendt, og her er det også mørketall. Omtrent to av tre er menn, ofte unge menn, sier Vauger.

Etter vandringen fra parkeringsplassen til Storesand vil blant andre en etterlatt mor dele litt av sin sterke historie om hvordan det var å miste sin sønn, 16 år gamle Ask, til selvmord i 2023. Deretter blir det konsert med Jonas Groth. Så vil ordfører Mona Vauger si noen ord avslutningsvis.

- "Smitte-effekt" er noe vi snakker om i denne forbindelse. Vi mener dette er ivaretatt i forbindelse med dette arrangementet. Vi har skrevet et brev til alle helse-etater i kommunen , til kommunalsjef Helse og omsorg, kommunalsjef Oppvekst, skolehelsetjeneste, kommuneoverlege, ledelse for psykiatri/rus osv. I tillegg vil det være personer til stede både i forkant og etterkant, og under hele arrangementet fra Kirken, LEVE og Røde Kors, som man kan henvende seg til ved behov for samtale, forteller Ann-Marie Vauger.

Powered by Labrador CMS