i fjor ble det fisket rekordlite laksefisk i norske elver.

Tidenes dårligste laksefiske i fjor

Miljødirektoratet er bekymret etter at den nasjonale statistikken for laksefiske viser at det i fjor ble fisket rekordlave 289 tonn i norske elver.

Publisert

Tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at det ikke har blitt tatt opp mindre fangst i norske elver siden 1956, og den gang ble det kun rapportert fra en tredel av elvene som inngår i elvefiskestatistikken i dag.

I 2021 ble det fanget 289 tonn laks i elv (inkludert både avlivet fisk og fisk som blir sluppet tilbake i elva), mot et snitt på 427 tonn de fem foregående årene.

Legger man dette sammen med tallene for laksefiske i sjø, som i 2021 var 98 tonn med faststående redskap og 0,2 tonn med stang og håndsnøre, er resultatet tidenes dårligste lakseår i Norge.

Bekymret

Nedgangen kommer etter at Miljødirektoratet fastsatte nye fiskebestemmelser i 2021 som reduserte mulighetene for å fiske i både sjø og elv, men det forklarer ikke hele nedgangen.

– Den store nedgangen i fangst kan ikke bare forklares med de reviderte fiskebestemmelsene eller med dårlige fiskeforhold, men skyldes nok også at færre laks enn tidligere har overlevd oppholdet i havet og kommer tilbake til elva. Dette bekymrer oss og viser at innskrenkningene i fisket i 2021 har vært nødvendige, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet i en pressemelding.

Statusrapport

Begrensningene i fjor ble innført for å beskytte sårbare bestander av den viktige norske villaksen mot overbeskatning.

Hambro venter nå på statusrapporten fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning for å se om innstrammingene har virket etter hensikten.

Først da kan direktoratet si noe mer sikkert om det var nok laks i elvene høsten 2021 til å sikre god reproduksjon.

Powered by Labrador CMS