Pukkellaks tilhører stillehavslaksene og er på listen over arter som ikke ønskes etablert i Norge. I fjor ble det fanget 111.700 av denne laksetypen i norske elver, noe som er ny rekord.

Rekordstor fangst av pukkellaks i fjor

I fjor ble det tatt 416 tonn med laksefisk i norske elver. Hele 191 tonn av det var av den uønskede arten pukkellaks. Det er ny rekordfangst.

Publisert

Pukkellaksen utgjør dermed 46 prosent av all fanget og avlivet laksefisk, viser elvefiskestatistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Pukkellaksen er uønsket her til lands fordi den kan utrydde annen fisk som laks og ørret om den får svømme fritt i lakseelvene.

Fangst av denne arten settes dermed ikke tilbake i elvene igjen. Fangsten på 111.700 pukkellaks i 2021 utgjorde 57 prosent av den avlivede fangsten av laksefisk, og er altså ny rekord. Samtidig er det en økning på 18 prosent fra 2020.

Nesten all pukkellaks ble tatt i Troms og Finnmark.

Det ble fisket og avlivet 56.900 atlantisk laks på totalt 197 tonn i elvene i 2021. Det er en nedgang fra året før på 40 prosent i antall og 37 prosent i tonn. Det var nedgang i alle fylkene, men størst nedgang hadde Finnmark.

Den rekordstore fangsten av pukkellaks førte likevel til at det var en økning i den totale fangsten av avlivet fisk både for landet og Troms og Finnmark.

Powered by Labrador CMS