FFK sikret seriegullet - sensasjonelt opprykk for KFUM

Søndag sikret også FFK seriegullet i Obos-ligaen etter 2-2 i Moss, og nå er det klart at KFUM Oslo følger FFK opp i Eliteserien.  For første gang i klubbens historie er "Kåffa" klar for Eliteserien i fotball etter at de slo Skeid 1-0 «hjemme» søndag ettermiddag.

Publisert Sist oppdatert

Fredrikstad lå under 1-2, men klarte 2-2 mot Moss etter en sen utligning i 1. divisjon i fotball søndag. Dette resultatet bidro til at Fredrikstad vant seriegullet.

Publikum fikk ingen mål å glede seg over i første omgang. Lagene gikk til pause på stillingen 0-0.

Brandur Hendriksson sørget for ledelse da han satte inn 1-0-målet noen minutter etter hvilen. Fredrikstads Patrick Metcalfe scoret selvmål noen minutter ut i andreomgangen. Moss fikk et forsprang da Thomas Jakobsen satte inn 2-1 etter et kvarter av andre omgang, men innbytter Henrik Kjelsrud Johansen utlignet da han satte inn 2-2. Like etterpå ble kampen avblåst. Sluttresultatet ble 2-2.

Moss' Ilir Kukleci, Cláudio Braga og Marius Andresen fikk se det gule kortet. For Fredrikstad fikk Henrik Kjelsrud Johansen, Mads Nielsen og Imre Bech Hermansen gult kort.

Fredrikstad har vunnet tre strake bortekamper.

Etter søndagens kamp er Moss nummer tolv på tabellen med 35 poeng, mens Fredrikstad er på topp i divisjonen med 61 poeng.

- Det skal ikke være mulig

– Det skal ikke være mulig, det skal ikke være mulig i det hele tatt, sa Kåffa-trener Johannes Moesgaard til TV 2 etter opprykket var sikret.

Hovedstadsklubben har en ledelse på fem poeng ned til Kongsvinger, og kan dermed ikke tas igjen når det bare står igjen én serierunde. Fredrikstad sikret seg også Eliteserien-kontakt for en snau måned siden.

Remi-André Svindland scoret målet som sikret opprykket KFUM etter 67 minutter. «Kåffa» måtte riktignok feire opprykket på Intility Arena ettersom det ikke er flomlys oppe på Ekeberg.

– Det finnes ikke ord. Dette er helt sinnssykt. For en sesong vi har hatt. Det er en guttedrøm å spille i Eliteserien og noe jeg har jobbet utrolig hardt for. Jeg gleder meg helt sinnssykt, sa matchvinneren til TV 2.

Osloklubben fikk alt annet enn en «flying» start på sesongen. Suksesstrener Jørgen Isnes gjorde nemlig overgang til Strømsgodset og tok med seg forsvarsbautaen Fredrik Kristensen Dahl. Midtstopper Aaron Kiil Olsen gjorde også overgang til Vålerenga, mens veteran Jørgen Hammer la skoene på hylla.

Klubben beholdt likevel mye av kontinuiteten da assistent Johannes Moesgaard tok over roret og bega seg ut på sin første sesong som hovedtrener.

Tøff start

Moesgaard fikk en tøff start i sin nye rolle da KFUM måtte vente helt til sjuende serierunde før deres første seier kom. Siden så de seg aldri tilbake.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Etter den starten tenkte jeg at jeg bare måtte komme meg til sommeren og fortsatt ha jobb. For en prestasjon, det er den største prestasjonen gjort av en spillegruppe i moderne tid i norsk fotball, sa Moesgaard.

– Forutsetninger, midler, det finnes ingen sidestykke til hvor fete de gutta mine er, fortsatte han.

KFUM har aldri spilt i Eliteserien før, og er historisk sett ikke en traver i 1. divisjon heller. Osloklubben rykket for første gang opp på det nest øverste nivået i 2016, men rykket direkte ned igjen og ble i 2. divisjon i to nye sesonger.

I 2019 tok de seg opp i 1. divisjon igjen, og under Isnes' ledelse ble «Kåffa» en klubb å regne med i kampen om kvalikplassene.

Etter at Fredrikstad sikret opprykket har det gått trått for laget fra plankebyen. Forrige serierunde tapte FFK 1-2 hjemme mot Mjøndalen, men klarte å sikre seriegullet da Henrik Kjelsrud Johansen satte inn 2-2-målet borte mot Moss søndag.

KFUM følger fire poeng bak og har dermed ingen mulighet til å snyte laget fra plankebyen for gullet.

Kongsvinger sikret seg også 3.-plassen på tabellen da de vant 3-2 borte mot Mjøndalen, mens Kristiansund tapte 1-2 hjemme for Raufoss. KIL har dermed en luke på fem poeng ned til KBK på 4.-plass.

Bryne beit seg også fast i kampen om en kvalikplass da de vant 2-1 hjemme over Sogndal og har dermed bare ett poeng opp til 6.-plassen.

Hødd tok også tre potensielt livsviktige poeng i nedrykkskampen da de vant 2-1 hjemme over Start, mens Jerv og Åsane delte poengene etter 0-0 i Grimstad. Jerv ligger dermed på direkte nedrykk før sesongens siste kamp.

Sandnes Ulf vant 3-2 hjemme over Ranheim.