14 personer druknet i årets første tre måneder

Sju personer omkom i drukningsulykker i mars, og 14 personer har druknet i årets tre første måneder, viser tall fra Redningsselskapet.

Publisert

I samme periode i fjor var det omkom 16 personer i drukningsulykker, skriver Redningsselskapet i en pressemelding.

Det er kun menn blant de omkomne i januar, februar og mars. Fem var 15–25 år gamle, og fem var 60 år eller eldre, viser tallene.

Seks av drukningsulykkene er relatert til båt eller vannsport, og tre personer druknet i fritidsbåthavner, sannsynligvis etter fall mellom båt og brygge. I tillegg omkom en person etter fall mellom land og en passasjerbåt. En person omkom i en kiteulykke og en i en drukningsulykke fra et fiskefartøy.

Redningsselskapet advarer om at dersom man faller ut i det kalde vannet langs hele kysten, får kroppen kuldesjokk. Man reagerer med å gispe etter luft og hyperventilere, og det er lett å få panikk og puste inn vann.

– Pass på deg selv og andre rundt sjø og vann. Skulle du likevel være uheldig å falle i vannet, er det viktig å prøve å beholde roen og få kontroll over pusten. Så kan du finne ut hvordan du kan berge deg selv eller få hjelp, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Krangnes advarer også folk mot å bevege seg ut på isen i påsken.

– Nå på våren svekkes isen av sol og mildvær. Isforholdene kan variere gjennom dagen og med få meters avstand. Bruk isvarslingen på varsom.no , sjekk alltid isen selv, og ta med sikkerhetsutstyr som ispigger og kasteline.

Powered by Labrador CMS