Druer og fersken stortrives i hagen til Marianne Antonsen og Vidar Pedersen i Prestehavna på Skjærhalden.
Druer og fersken stortrives i hagen til Marianne Antonsen og Vidar Pedersen i Prestehavna på Skjærhalden.

Se hvem som dyrker druer og fersken på Hvaler

Økologiske epler, druer, fersken og pære – blant mye annet. Du finner det i den deilige hage-oasen hos Marianne Antonsen og Vidar Pedersen i Prestehavna på Skjærhalden.

Publisert Sist oppdatert

- Velkommen til vår økologiske oase, sier Vidar Pedersen med et stort smil. Han tar oss med inn i hagen, som han selv betrakter som «litt rotete».

- Den er ikke så velfrisert. Det vokser noe her og noe der, men det er slik vi liker å ha det, da veit du, sier Vidar fornøyd.

Økologisk

Marianne Antonsen og Vidar Pedersen sjekker høstfrukten i egen hage.
Marianne Antonsen og Vidar Pedersen sjekker høstfrukten i egen hage.

Her dyrker han og kona Marianne Antonsen en rekke frukter og grønnsaker - uten noe som helst kunstig gjødsling.

- Nei, det vil vi ikke. Dessuten har vi fem høner som spaserer litt rundt i hagen vår i ny og ne. Det blir det god jord av, fastslår Vidar.

Marianne er født og oppvokst i huset som ekteparet overtok i 2003, pusset opp, og flyttet inn året etter. Siden har hagen grodd seg mer og mer fruktbar.

Beiteområde og skjellsand

Vidar forteller om veldig god dyrkingsjord i Presthavna.

- Du vet, før det ble bebyggelse her, var alt dette bare beiteområde. Jorda her er helt perfekt å dyrke i. God drenering er det også, i og med at det er skjellsand i grunnen, forteller Vidar.

Solgte druer på torget

Og trodde du at druer kun ble dyrket i sydligere strøk? Neida. På Hvaler er det ypperlige muligheter til å plante dine egne druetrær, og få dem både til å vokse og gi massevis av druer.

Siste helgen i september fant vi til og med Vidar bak en salgsbod på torget i Skjærhalden, der han solgte deler av egen avling.

Vidar Pedersen selger druer fra egen hage på torget på Skjærhalden.
Vidar Pedersen selger druer fra egen hage på torget på Skjærhalden.

- Disse to druetrærne - som vi har her - fikk jeg av en kompis i 50-årsgave. 13 år senere ser de slik ut. Og de blir klippet hvert eneste år, sier Vidar.

Voksevillige druetrær

Druene stortrives i hagen til Marianne og Vidar.
Druene stortrives i hagen til Marianne og Vidar.

Han og kona Marianne har bygget et koselig krypinn, som et slags pergola, som druetrærne kan vokse på. Resultatet er en hyggelig uteplass med drueklaser på alle kanter.

- De vokser fra to til to og en halv meter i året. Når de først begynner å vokse, skjer det mye hvert eneste år, sier Vidar, og kikker seg rundt.

Det meste er høstet inn, men fortsatt henger det enkelte klaser med druer igjen.

- Klimaet her på Hvaler innbyr til god druedyrking. Klimaet er mildt og godt, og uten særlig mye tele i bakken. Det er heller ikke mye snø. Jorda egner seg godt. Ja, den egner seg godt til alle typer frukt- og grønnsaksdyrking, fastslår Vidar.

Delikate ferskener fra egen hage

Bugner av fersken.
Bugner av fersken.

Men i hagen til Marianne og Vidar stopper det ikke med druer. Fire sorter epler, et stort pæretre som dessverre ikke ga frukt i år, og et ferskentre.

- Det ble ikke pærer i år, men jeg skal si deg det ble frukt på ferskentreet. Jeg tror vi har plukket et par hundre fersken fra dette treet i sommer, sier Vidar fornøyd.

Marianne henter et eksemplar, som overhodet ikke ligger noe tilbake for en glinsende, fristende fersken som du finner i de beste grønnsaksdiskene i norske butikker. Kanskje tvert om.

Smaken er av delikatessekvalitet. Jovisst kan du dyrke sydlandsfrukt på Hvaler!

Powered by Labrador CMS