Tanker om mudringen i Fredrikstad

Dette er en kronikk. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Publisert

Statens Pensjonsfond - bedre kjent som Oljefondet - har passert den svimlende sum av 15.000 milliarder kroner. Det tilsier at fondet har steget med nesten 13,5 milliarder kroner hver dag siden forrige måling.

Tiltaket om mudring ved Øra er vedtatt i Stortinget i nasjonal transportplan ( NTP 2022-2033). Det anføres av NGI (Norges Geologiske Institutt) at elva fører med seg både rene og forurensede sedimenter som legger seg på sjøbunnen i utløpet. 

Tror for alvor Kystverket og Miljødepartementet at de forurensede og de rene massene spesifikt ligger lagret hver for seg på bunnen, slik at grabben kan ta opp det ene, men ikke det andre ? 

Mudringsmasser som har tilstandsklasse IV-V skal deponeres på land, mens masser som har tilstandsklasse III eller lavere, skal deponeres i sjøen.

ER DET NOEN AV LESERNE SOM TROR PÅ AT DENNE SEPARASJONEN AV SEDIMENTER LAR SEG GJØRE ?

Mudringen skal gjennomføres som MEKANISK mudring, det vil si som en foreldet metode. 

Kontroll av mudringen skal gjøres ved TURBIDITETSMÅLINGER med sensorer plassert i vannet. 

Jeg får si, som Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen sa til NAV : Bruk ord som vanlige folk kan forstå. 

Turbiditet er kort fortalt et mål for hvor grumset vannet er.

Jeg er forbauset over at dere ikke kan fremlegges kalkyler, kostnadsoversikt over totalutgifter, både for deponering i sjø og på land, av massene.

Jeg vil også fremheve risikoen ved sjødeponi. Hva gjør man dersom store deler av Hvalers og Onsøys skjærgård blir nedslammet, og det marine livet forringes ytterligere?

Som kjent har vi to løp fra Glomma. Ett ut Løperen og ett ut ved Tangen og Kråkerøy. Vi er velsignet med en stat som nærmest flommer over av penger, men som bryr seg lite om infrastruktur som skoler, offentlige bygg, eldreomsorg og broer, samt forurensning som kan ramme den enkelte innbygger.

En liten tankevekker : Nå er det duket for rettsstrid om sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden.

Vennlig hilsen 

Ragnar S Thorkildsen

Powered by Labrador CMS