Meninger

MS Torine.
MS Torine.

- Hvorfor må fergeturen bestilles dersom du har med deg sykkel eller gods?

Dette er en kronikk. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Publisert

I 22 år har Peter Parmer kjørt med den samme fergeruten. Denne er utarbeidet for å gi et best mulig tilbud til alle trafikantene til de østre øyer. 

I alle år har fergen startet fra Skjærhalden, i forhold til oppsatt rutetabell. Kun med unntak av de tre første turene om morgenen til øyene. 

I store deler av året har det vært bestillingsturer fra Herføl, Nedgården, Nordre Sandøy, Gravningsund, Makø og Lauer. Det var ingen debatt eller tema på folkemøtet på Nedgården at den nye ferga måtte bestilles fra Skjærhalden til øyene!

Det har alltid vært mulighet til å reise fra Skjærhalden uten bestilling av tur så lenge man fulgte rutetabellen. 

Man kommer til ferga i god tid til ruteavgang og kan være sikker på komme over til øyene, enten man er fastboende, hytteeier eller tilfeldige reisende. 

Det er alltid minst én person til stede som kan kjøre. Ferga er øyenes kollektivtilbud, på lik linje med buss. Hvem har hørt om at plass på bussen skal bestilles en time før avgang i henhold til rutetabell?

Fergesambandet har fått ny operatør fra 01.01.24 og Østfold Kollektivtrafikk (ØKT) har fastsatt nytt ruteoppsett. Det er både riktig og positivt at biler som skal til øyene bestiller plass en time før avgang. Spesielt med tanke på manglende parkeringsareal på Skjærhalden brygge.

Derimot er det helt uforståelig at om du skal ha med sykkel og gods må du bestille fergeavgang én time før reise, ifølge ØKT.

Her kommer en helt ny elektrisk ferge med plass til 8 biler og rundt 100 passasjerer. Så mener ØKT at det altså ikke er plass til gods, sykkel eller kajakk. Derfor må altså reisen bli bestilt en time før avgang!

Det er  kommunestyrevedtak at dagens tilbud skal opprettholdes. Østfold fylke og Hvaler kommune ønsker å styrke bosettingen på øyene og gjøre det enkelt å bo der. ØKT sitt ruteforslag legger absolutt ikke opp til dette. Det bor ca. 120 fastboende her og et stort antall hytter og fritidsboliger.

Her kan du lese mer om fergen: Hvaler kommunes nettside.

Powered by Labrador CMS