Hvaler Høyre må ta stiling til hotellprosjektet på Sand, mener "Folkeaksjonen mot høyhushotell og hytteby på Hvaler".

- På høy tid å ta stilling til hotellplanene på Sand, Hvaler Høyre!

Dette er en kronikk. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Etter å ha lest innlegget til Hvaler Høyres 6. kandidat Meberg - Hansen i Fredriksstad Blad 22.07.2023, slår det oss hvor lite konkret Hvaler Høyre fortsatt er i forhold til hotellprosjektet på Sand.

Når artikkelforfatteren skriver; «Hvaler Høyre har ikke tatt stilling til detaljene, men det er en god ide med hotell», illustrerer dette vårt poeng.

Det er foreslått at Hvaler skal få sitt første høyhus!

Dette er en av de viktigste sakene på Hvaler på svært mange år.

Iht Fredriksstad Blads artikkel 29.06.2023 er reguleringsplanen sendt tilbake til utbygger, og Griff Arkitektur bearbeider nå planene i forhold til Hvaler kommunes innsigelser.

Men høyden på 14 etasjer opprettholdes. Dette vil medføre at bygget blir 50 meter høyt, og vil ruve over 80 meter over havnivå, noe som er 20 meter over Spjærøys høyeste topp, og vil ses fra store deler av Hvaler.

Høyre har altså fortsatt ikke tatt stilling til hotellplanene på Sand hele fire år etter at utbygger hadde den første presentasjonen om hotellplanene for formannskapet høsten 2019.

Siden den gang har planprosessen gått sin gang med bl.a høringsrunde, folkemøte og konsekvensutredning.

Statsforvalter og fylkeskommune uttrykte stor skepsis i artikkel i Fredriksstad Blad allerede i mai 2021, og viste til at høyhushotellet verken var i tråd med den politisk vedtatte kommuneplanen eller regional kystsoneplan for Østfold.

Konsekvensutredningen har vært tilgjengelig siden midten av mars 2023, ved å be om innsyn.

Det anerkjente tverrfaglige rådgivningsfirmaet Sweco har vurdert høyhushotellets konsekvenser for landskap, kulturmiljø og friluftsliv på oppdrag fra utbygger.

I sin grundige og gode uavhengige rapport er konklusjonen at hotellet vil påføre Hvaler; «svært alvorlig miljøskade» mht landskapet.

Hotellet vil i henhold til Swecos rapport fremstå som et fremmedelement, og «naturstrukturen som danner horisonten og landskapsbilde vil bli svært alvorlig skadet».

Sweco konkluderer også med at hotellet vil ha negative konsekvenser for kulturmiljø, ettersom området er del av gamle Sand stenhoggeri, samt negative konsekvenser for friluftsliv.

Selv om Hvaler Høyre foreløpig ikke har tatt stilling til hotellplanene på Sand, så har enkelte i partiet kommet med sine synspunkter.

I Fredriksstad Blads «valgomat» svarer Hvaler Høyres ordførerkandidat Sandvik Olsen «litt uenig» på spørsmålet om det bør bygges hotell på Sand, opptil 14 etasjer høyt.

I den andre enden av skalaen finner vi 2.-kandidaten for Hvaler Høyre, Lars Egil Lande som svarer «helt enig» på samme spørsmål.

I et radioinnslag på NRK Østfold 03.05.2023 uttalte Hvaler Høyres ordførerkandidat at dette er et spektakulært prosjekt. Hun uttalte videre at det også var stor motstand knyttet til endringen av Puttesund bru, og som de fleste nå vil si er en vakker bru.

De fleste vil nok mene at disse to prosjektene ikke er sammenlignbare.

De fleste partiene på Hvaler har tatt et standpunkt i forhold til hotellplanene på Sand, slik at velgerne vet hva de får når de stemmer på partiet.

Av respekt for velgerne på Hvaler bør Hvaler Høyre gjøre det samme.

«Folkeaksjonen mot høyhushotell og hytteby på Hvaler»

Ellen Enger, Elin Olsen, Axel Charles Dahlgren, Ole Martin Olsen, Jørgen Eliassen og Jim K. Olsen

Powered by Labrador CMS