Ursula von der Leyen deltok mandag på et strategisk forum i Bled i Slovenia. Der varslet hun inngripen i strømmarkedet.

EU planlegger å gripe inn i strømmarkedet – samtaler 9. september

EU-kommisjonen planlegger en nødreform av strømmarkedet for å dempe den voldsomme prisstigningen, opplyser EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

Publisert

Allerede fredag 9. september skal EUs energiministre holde samtaler om reformen i Brussel.

– Den voldsomme stigningen i strømprisene viser nå begrensningene i hvordan strømmarkedet er designet, sier von der Leyen mandag under et strategisk forum i den slovenske byen Bled. En rekke poenger fra talen er også lagt ut i en serie twittermeldinger på von der Leyens konto.

– Det ble utviklet for andre omstendigheter. Det er derfor vi nå jobber med en kriseintervensjon og en strukturell reform av strømmarkedet, sier EU-kommisjonens leder.

Blant forslagene som samler støtte i europeiske hovedsteder er en frakobling av strømprisene fra gassprisene, skriver Financial Times.

I dag bestemmes prisene for strøm på det europeiske markedet av den dyreste strømkilden – som betyr at skyhøye gasspriser fører til skyhøye strømpriser. I tillegg har den voldsomme tørken i Europa i sommer ført til vanskeligheter med å generere vann- og kjernekraft.

Langsiktighet

Von der Leyen snakket også om mer langsiktige løsninger på energikrisen.

– Å avslutte vår avhengighet av fossilt drivstoff fra Russland er første skritt. Vårt økte behov for andre råmaterialer må ikke skape ny avhengighet. Vi må diversifisere forsyningen og knytte bånd til pålitelige partnere, fortsatte hun.

Her refererer blant annet EU-kommisjonens leder til avhengighet av Kina for å skaffe råmaterialer som litium.

– Av de 30 mest kritiske råmaterialene i dag importerer vi i hovedsak 10 av dem fra Kina. Vi må unngå å havne i samme situasjon som med olje og gass, sier von der Leyen.

Scholz enig om rask handling

Tysklands statsminister Olaf Scholz oppfordret mandag EU-kommisjonen til å handle raskt. Han kommenterte saken på en pressekonferanse etter et møte med Tsjekkias statsminister Petr Fiala. Tsjekkia har for tiden det rullerende formannskapet i EU.

– Vi er helt enige om at rask handling er nødvendig, sa Scholz, med henvisning til energimarkedet.

– Mitt inntrykk er, jeg tror vårt felles inntrykk er, at dette nå vil lykkes raskere i Europa enn hvis rammebetingelsene hadde vært annerledes, fortsatte han.

Tysklands økonomiminister Robert Habeck har allerede kunngjort endringer i det tyske energimarkedet for å skille gass- og strømprisene. I tillegg varsler landet at de ligger foran skjema med tanke på å fylle gasslagrene foran det som ventes å bli en brutal vinter.

Powered by Labrador CMS