- Vi blir stadig flere eldre som trenger god eldreomsorg

Dette er en kronikk. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Publisert

Mange av oss er bekymret for hvordan det blir den dagen man selv trenger hjelp. Det er et ønske om at flere kan bo lenger i sitt eget hjem, at de skal få hjelpemidler som gjør det trygt hvis man ønsker det.

De aller fleste trives best i eget hjem så lenge som mulig. Men det er også de som er syke, redde, utrygge og mye alene i sin bolig.

Hvilke konsekvenser vil dette få for våre eldre i livets siste fase?

Mange eldre og deres familie har tatt hensyn til rådene fra myndighetene og kommunene. De har solgt sine gamle hus og hjem for å flytte i en mer moderne leilighet /bolig for å nyte sitt otium, hvile med verdighet. De flytter fra kjente omgivelser, og kanskje fra stedet de har bodd i 80 til 90 år.

Dette kan også gi bedre hverdager, med enklere leilighet, fremfor stort hus og mange oppgaver som følger med dette.

Er du fortsatt klar i hodet, men dårlig i kroppen, kan du lure på hvor fornuftig var det å selge barndomshjemmet for å flytte til et urbant strøk for å sikre alderdommen?

Du lyttet til offentlige myndigheter og flyttet slik det ble anbefalt. Kanskje hadde det vært bedre å bo der en alltid hadde bodd, slik kunne du raskere fått en sykehjemsplass ved livets avslutning fordi huset var uegnet for tilrettelagt hjelp?

Var det slik det fra myndighetenes side var tenkt, da de fattet vedtak om at alle skulle bo lengst mulig hjemme i en tilrettelagt bolig?

Er dette en utilsiktet konsekvens av en politisk handling?

Er tilrettelagt leilighet/bolig blitt en sovepute?

Ønsker vi en eldreomsorg hvor du ikke får plass på sykehjemmet fordi du har fulgt rådene og skaffet seg en tilrettelagt bolig?

Med andre ord en tilrettelagt bolig med sykehjemseng, toalettløsninger og en elektrisk løfteanordning, slik at hjemmesykepleien hver morgenen kan få deg opp av sengen, og inn i en moderne tilrettelagt hvilestol i stuen. Der kan du sitte og tenke på hva som skjer med deg i fremtiden.

Hvis du da ikke sitter og sover, og blir vekket når hjemmesykepleien kommer innom for å gi mat og medisiner før de legger deg igjen.

Hva gjør dette med ensomhetsfølelsen, redselen eller følelsen av å bli oversett og ignorert i livets siste fase?

Kommer det hjelp når jeg trykker på alarmknappen?

Hvor lang tid tar det denne gangen?

Er du på sykehjemmet har du mennesker rundt deg til enhver tid. Du blir sett og ivaretatt på en god måte.

Hjemmesykepleien gjør en fantastisk jobb, men er kun innom X antall ganger i løpet av døgnets 24 timer.

Hvaler Arbeiderparti mener at alle er forskjellige, og har sine ønsker og behov. Derfor er det veldig viktig at sykehjemsplass er tilgjengelig den dagen man har behov for det, helt uavhengig om man bor i en tilrettelagt bolig eller ikke.

Hvaler Arbeiderparti vil i samarbeid med Stiftelsen Dypedalåsen forsere det arbeidet som allerede pågår. Det er sykehjemsplasser de eldre trenger i livets siste fase, og ikke aldersboliger.

Aldersboliger skal bygges på andre steder i kommunen.

Rolf Strand - Hvaler Arbeiderparti

Powered by Labrador CMS