Debattinnlegg

Tore Henrik meberg.Hansen er forfatter av denne kronikken.

- Naturmangfold og næringsutvikling

Dette er en kronikk. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Publisert

Hvaler Høyre vil arbeide for et livskraftig lokalsamfunn hvor det er godt å bo hele livet, hvor mange av innbyggerne har sine arbeidsplasser og hvor kommende generasjoner skal kunne overta en kommune som er i bedre stand enn i dag.

Norge har som nasjon signert internasjonale avtaler hvor vi forplikter oss til å reversere tap av naturmangfold, hvor vi skal stå frem som brobygger og problemløser, og hvor vi skal ha 100% bærekraftig forvaltning innen 2030.

For å realisere dette holder det ikke bare med internasjonale avtaler med fagre ord og mål. Det er ute i kommunene, og gjennom de mange valg og lokale vedtak som politikere gjør, målene skal realiseres.

Samtidig skal kommunene sikre arbeidsplasser, inntekter og en bærekraftig vekst for å legge til rette for et livskraftig lokalsamfunn. Hvaler kommune er ikke noe unntak i så måte, og det er lett å kjenne på dette krysspresset som politiker.

Klima- og miljødepartementets tiltaksplan for Oslofjorden, "Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv", konkretiserer denne utfordringen.

Blant tiltakene fokuseres det på reduksjon av utslipp fra kommunalt avløp og avløp i spredt bebyggelse, arealavrenning fra jordbruk, reduksjon av miljøgifter og marin forsøpling.

Viktigheten av vern av sårbare arter, utvalgte naturtyper og kulturminner samt restaurering av naturverdier, er bare noen av tiltaksområdene som nevnes i planen.

Hvaler Høyre vil aktivt bruke plan- og bygningsloven som ett av virkemidlene for å realisere målene i denne planen. Samtidig som denne planen settes ut i live, skal noen leve av og høste av havets ressurser. I det store perspektivet handler det om å skape en god balanse mellom naturmangfold og næring. Her bør vi selvfølgelig lytte nøye til dem som lever av å høste fra havets skattkammer.

Det kreves bevissthet rundt balansen mellom ivaretakelse av naturmangfold og næringsutvikling. Et eksempel på et område som kan gi raske resultater, er i spørsmålet om energieffektivisering og arealeffektivisering.

For Hvaler kommune kan dette innebære at vi må bygge mindre, bygge om og utnytte gammel infrastruktur, samt øke sambruken av kommunale bygg.

Hvordan i større grad spille på samarbeid mellom privat næringsliv og offentlig virksomhet?

Trenger virkelig kommunen å bygge et stort nytt svømmebasseng, dersom andre aktører både kunne bygge og drifte dette på en mer rasjonell måte?

For å finne frem til de beste løsningene, innebærer det dypest sett å få mennesker inn i kommunalt styre og stell som evner å tenke nytt og annerledes. Det vil Hvaler Høyre bidra med, og dette arbeidet er en viktig motivasjon for å ta over roret etter valget til høsten.

Når reguleringsplaner og arealplaner gjennomgås, må det legges vekt på å utnytte de områdene som allerede ligger inne i eksisterende planverk. Fra både økonomisk og miljømessig perspektiv gjelder det å utnytte den infrastrukturen som allerede finnes. Det vil igjen gjøre det enklere å sikre beskyttelse av ubrukt areal.

Hvaler Høyre vil også støtte opp om en restriktiv holdning til nedbygging av matjord. Vi vil sikre et levedyktig landbruk.

Et siste eksempel på god miljø- og næringspolitikk knyttet til tema naturmangfold og næringsutvikling er "varme senger". Dette er en bærekraftig politikk som ivaretar både naturmangfold og næringsutvikling på en god måte.

Det dreier seg om diskusjonen hotell på Hvaler. Lokasjon, størrelse og høyde er en del av denne pågående samtalen. Hvaler Høyre har ikke tatt stilling til detaljene, men det er en god idé med hotell. Vi er sikre på at å sørge for at sengekapasiteten utnyttes, at det bygges etter miljømessige standarder, å sørge for nye arbeidsplasser opprettes, samt at flere mennesker kan få ta del i den unike naturen og kulturlandskapet som finnes på Hvaler, ja, det er en riktig vei å gå for å skape et livskraftig lokalsamfunn.

Å sørge for "varme senger" hele året, gi flere mulighet til å oppleve Hvalers rike natur, og å samle inngrepene i naturen framfor å bygge ned strandsonen bit for bit, er bærekraftig miljø- og næringspolitikk i praksis.

Skal vi nå målsettingene om et bærekraftig samfunn, trenger vi å ha alle med på laget; næringsliv, miljøorganisasjoner, politiske partier, deg og meg, og ikke minst lokalpolitikere som evner å tenke utenfor boksen.

Hvaler Høyre vil bidra til dette gjennom å ta et ledende ansvar i den kommende kommunestyreperioden gjennom å legge til rette for bærekraftig vekst og god lokal forvaltning.

Noen dilemmaer vil oppstå underveis, og disse krever kreativitet og klokskap, for vi tror på Hvaler hele livet.

Godt valg!

Tore Henrik Meberg-Hansen

6. kandidat Hvaler Høyre

Powered by Labrador CMS