Meninger

- Hvordan står det til med moralen når mudder skal dumpes hos naboen?

Dette er en kronikk. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Publisert

Det var vel urealistisk å forvente svar fra ordfører Arne Sekkelsten på mine spørsmål i som i all hovedsak dreier seg om det forslitte og snart utgåtte ordet moral.

Det er ikke nytt under solen at ubekvemme spørsmål blir besvart med rungende stillhet.

Den 15.09.2014 besluttet Borg Havn at ikke mer mudder skulle dumpes i Singlefjorden, nærmere bestemt ved Haslauholmen. Deponerte masser den gang var 1200 kubikkmeter.

Denne gang er totale muddermasse 700 000 kubikk, dvs 583,34 ganger større masser. Hvor er logikken til proporsjoner når 1200 kubikk blir stanset på grunn av store forurensninger ,mens 700 000 kubikk er helt ok ?

Eierne av Fredrikstad Seafood AS på Øra har investert cirka 400 millioner på det norske anlegget med produksjonskapasitet på cirka 1500 tonn oppdrettsfisk i året. Bedriften tar inn sjøvann til anlegget fra Glomma, nærmere bestemt sydøst for Isegran, på cirka 20-21 meters dyp. 

Bedriften har selvfølgelig renseanlegg for inntaksvannet, og alt har fungert frem til prøvemudringen ble iverksatt. 

Mudringen medførte at forurensede partikler fulgte tidevannet motstrøms i elven og forårsaket tette filter på inntaket.

Forsåvidt, det gjelder transport av sedimenter motstrøms ved tidevann, så belyser NIVA sin rapport L.NR. 6911-2015 dette fenomen. 

Kystverket kjenner problemstillingen godt. Flo sjø er det hver 12,5 time. Skal bedriften redde fisken i oppdrettskaret må rent sjøvann være tilgjengelig. Skal mudringen finne sted i full skala vil bedriften måtte foreta en investering på cirka 10 - 15 millioner kroner.

Da er mitt spørsmål : Har ordføreren noen tanker om hvem som bør betale for denne uforutsette ekstrautgift ?

Ved ikke å ta stilling til en så potensielt viktig sak for mange mennesker som dumping av mudder er, så vitner det om arroganse overfor mennesker som bor og lever ved Oslofjorden. 

DETTE ER IKKE EN ORDFØRER VERDIG!

Jeg avslutter dette innlegg med å si at noe svar påregnes ikke nå heller, men overlater til velgerne å bedømme handlekraften.

Vennlig hilsen

Ragnar S Thorkildsen

Powered by Labrador CMS