Sveriges Nato-søknad godkjent av Ungarn

Ungarns president Tamás Sulyok har undertegnet ratifiseringen av Nato-søknaden til Sverige. Dermed er Ungarns prosess med å ratifisere søknaden sluttført.

Publisert

– En veldig positiv utvikling, sier Sveriges forsvarsminister Pål Jonson i en kommentar til undertegnelsen.

Sulyoks underskrift var det siste steget i prosessen med å ratifisere Sveriges Nato-søknad i Ungarn.

Hans underskrift kommer etter at presidenten i den ungarske nasjonalforsamlingen i forrige uke også undertegnet ratifiseringen av søknaden. Nasjonalforsamlingen stemte ja til Sveriges Nato-tilslutning 26. februar, og ryddet med det unna det siste hinderet på veien til medlemskap.

Saken lå på nasjonalforsamlingens bord allerede sommeren 2022, etter at Sverige og Finland begge søkte om medlemskap i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina. Avstemningen har blitt forsinket flere ganger av statsminister Viktor Orbáns parti Fidesz. Alle øvrige land i Nato har godkjent Sveriges søknad.

Den ungarske avstemningen avsluttet enda flere måneder med forsinkelser og fulgte etter et besøk fra Sveriges statsminister Ulf Kristersson der de to landene signerte en våpenavtale.

De gjenværende formalitetene før Sverige blir medlem av Nato, som å avlevere tiltredelsesdokumentasjonen i Washington, vil trolig gjennomføres raskt, skriver Reuters.

Powered by Labrador CMS